Pietarin risteily on unohtumaton matka

Lähde Pietarin risteilylle ja ihastu

Pietari on ehkä hieman tuntemattomampi risteilykohde kun verrataan sitä esimerkiksi Tukholmaan tai Tallinnaan. Se ei tee siitä kuitenkaan yhtään vähäisempää, vaan lähes päinvastoin. Pietari on hyvin erilainen matkakohde ja se kannattaa jokaisen kokea. Risteilemällä Pietariin matkustaminen on erittäin helppoa ja pääseehän siinä samalla nauttimaan mukavasta laivamatkasta. Lue tältä sivulta kattava infopaketti Pietariin risteilemisestä ja lähde laineille.

 • Päivä Pietarissa risteilyt
 • Viisumivapaus
 • Käytössäsi Shuttle bussi
 • Monipuolinen viihdetarjonta laivalla

Alkaen vain 5€/henkilö

St. Peter Line ja M/S Princess Anastasia

Monien vaiheiden jälkeen laivasta tuli Princess Anastasia, jonka nykyinen toimi on siis Helsingin, Pietarin, Tallinnan ja Tukholman välisellä reitillä. Risteilyaluksena laiva on monipuolisesti palveluita tarjoava kokonaisuus, jossa voi nauttia ostosten tekemisestä, ruuasta, juomista, viihteestä, lapsille suunnatusta ohjelmasta sekä sauna- ja allasosaston mahdollisuuksista.

Ostosten tekemiseen Princess Anastasialla on myymälä, josta voi löytää muun muassa tuliaisia, kosmetiikkaa, vaatteita, alkoholijuomia ja tupakkatuotteita. Ravintoloita on useita, joista voi valita buffet-ruokailun, hampurilaisaterian, italialaisia herkkuja ja kahvilatuotteita. Lisäksi musiikkia ja tanssia ajatellen on useita yökerhoja ja baareja.

Seuraavassa listassa on esitelty kaikki Princess Anastasialta löytyvät ravintolapalvelut:

 • Sky bar – ulkoilmabaari
 • Princess's Garden – buffet-illallisia ja -aamiaisia
 • New York City – hampurilaisia, pihvejä ja juustokakkuja Amerikan malliin
 • Napoli Mia – italialaisen keittiön parhaimmisto; pizzaa, pastaa ja keittoja
 • Bake & Coffee – ympäri vuorokauden auki oleva kahvila
 • LEGEND bar – urheiluhenkinen sport bar, myös karaoken ystäville
 • Columbus Bar – yökerho, jossa voi nauttia viihteestä cocktaileja siemaillen
 • Funny Rabbit – tanssi aamuun asti
 • Smoking Bar – itämaista tunnelmaa vesipiippuineen

Ostosmahdollisuuksia M/S Princess Anastasia tarjoilee tax-free-myymälä Sea Shopin voimin. Tax-free-kaupassa on juomien ja tupakkatuotteiden lisäksi hyvä valikoima erilaisia tuotteita, kuten vaatteita ja asusteita huippubrändeiltä. Rahapelaamisesta innostuneille laivalla on PAF-Casino, jossa onnensa määrää voi kokeilla esimerkiksi ruletissa ja useiden korttipelien parissa. Yli 2-vuotiaille lapsille on Kidz Club -leikkitila, josta voi tarvittaessa saada myös lastenhoitopalvelua. Game Room on nimensä mukaisesti arcade- ja tietokonepeleille pyhitetty tila.

Beauty Zone KIVACH on puolestaan paikka kauneudenhoidolle ja hemmottelulle, jossa tarjolla on esimerkiksi manikyyrejä, kasvohoitoja ja hierontoja. Sauna- ja allasosastolta löytyy useita saunoja, kaksi poreallasta, uima-allas, baari sekä kuntosali.

Helsinki–Pietari-risteilyvaihtoehdot

Hotellipakettimatkojen lähtöpäivät ovat vuoroviikoin keskiviikkoisin ja torstaisin. Pietarissa tapahtuvaan majoitukseen voi valita joko Solo Sokos hotel Palce Bridgen, Solo Sokos hotel Vasilievskyn, Original Sokos hotel Olympia Gardenin tai Hotel Petervillen.

M/S Princess Anastasialla voi risteilymatkojen lisäksi tehdä yhdensuuntaisia reittimatkoja väleillä Helsinki-Pietari, Pietari-Helsinki, Helsinki-Tallinna, Tallinna-Tukholma ja Tukholma-Helsinki. Kyseisille matkoille voi halutessaan varata hytin, ateriapaketin sekä paikan autolle. Reittimatkaa varaavan kannattaa huomata, että pelkän matkan hintaan tulee lisäksi satamamaksu ja polttoainelisä sekä viisumivapaalla matkalla viisumivapauden edellyttämä shuttle-bussikuljetuksen hinta. Mikäli matkustaja valitsee yhdensuuntaisen matkan Helsingistä Pietariin Princess Anastasialla, mutta palaa takaisin jollakin muulla kyydillä, tarvitsee matkustaja Venäjän viisumin. Viisuvapaus on nimittäin voimassa vain enintään kolmen vuorokauden mittaiselle matkalle (paluu tapahtuu 72 tunnin sisällä Pietariin saapumisesta), jossa matkustaja on varannut joko risteilyn tai meno-paluun sekä shuttle-bussilipun.

St. Peter Linen järjestämä shuttle-bussikuljetus on helppo tapa matkustaa Pietarin lauttasatamasta keskustaan, Iisakin aukiolle, hotellille ja pois lähtiessä takaisin satamaan. Viisumivapaan matkan edellytyksenä on shuttle-bussilipun ostaminen, joten se on ostettava, vaikka sen päättäisi jättää käyttämättä. Matkustajat voivat nousta bussista millä tahansa shuttle-pysäkillä, jonka tunnistaa Moby St. Peter Linen kylteistä. Busseja kulkee Morskoy Vokzal -terminaalilta laivan saavuttua kello 9.30 alkaen, jonka jälkeen bussit liikennöivät puolen tunnin välein.

Viimeinen bussi keskustasta, Iisakin aukiolta kohti terminaalia lähtee kello 17. Hotellissa majoittuvat pääsevät shuttle-bussilla suoraan hotellille ja sieltä satamaan. Poikkeus tähän on Sokos Hotel Olympia Garden, jossa majoittuvat pääsevät kyytiin Iisakin aukiolta.

Lisäpalveluita laivayhtiön ja matkatoimistojen kautta

Helsinki–Pietari-risteilyn voi varata monien matkatoimistojen kautta, jolloin hintaan voivat sisältyä esimerkiksi kuljetukset kotipaikkakunnalta Helsingin satamaan ja takaisin. Sen lisäksi matkatoimistojen kautta voi ottaa esimerkiksi matkavakuutuksen tai vaihtaa valuuttaa valmiiksi.

Lähialuematkat-matkatoimiston erikseen ostettaviin lisäpalveluihin kuuluvat muun muassa pääsylippu taidemuseo Eremitaasiin, lippu hop-on-hop-off-kaupunkikiertoajelulle ja buffet-ruokailut laivalla. Matkatoimiston kautta ostettuna ruokailun saa hieman edullisemmin kuin suoraan laivalta ostettuna. Hop-on-hop-off-bussiajelu on helppo tapa tutustua kaupunkiin, ja siihen ostettu lippu on voimassa koko päivän. Voimassaoloaikaa lipulla on 3 kk, joten sitä ei ole pakko käyttää tiettynä ajankohtana. Lähialuematkojen kautta ostettava matkapaketti on varattava viimeistään 17 päivää ennen lähtöpäivää.

Ikaalisten matkatoimisto on yksi paikka, josta voi varata Helsinki-Pietari -risteilyn. Sen kautta matkaan voi lisätä bussikuljetukset myös kotimaassa, jolloin siirtyminen Helsingin Länsisatamaan on vaivatonta, ja lomatunnelmaan voi siirtyä jo ennen nousua laivaan. Sen lisäksi Ikaalisten matkatoimiston kautta saa varattua erillisen lipun kaupunkikierrokselle ja Eremitaasi-taidenäyttelyyn. Myös ruokailuja on mahdollista ostaa jo etukäteen. Kymenmatkat-matkatoimiston kautta voi varata Päivä Pietarissa -risteilyjä tai risteily-hotellipaketteja, joissa hotellissa voi yöpyä viisumivapaasti yhden yön tai enintään kolme yötä. Risteily-hotellipaketteihin liittyen Kymenmatkoilla on loppuvuodelle tarjouksena paketti, jossa keskiviikkolähdöille matkustaja saa veloituksettoman yöpymisen laivalla torstain ja perjantain välisenä yönä.

Mikäli matkustaja haluaa saada ajasta Pietarissa kaiken mahdollisen irti, kannattaa harkita valmiita retkiä. Ne ovat laivayhtiön järjestämiä, ja niitä voi ostaa suoraan St. Peter Linelta tai useimmista matkatoimistoista, joita jo edellä mainittiin. Etukäteen varattuihin retkiin vaadittavat dokumentit matkustaja saa jo lähtöselvityksessä, ja retkille pitää rekisteröityä edeltävänä iltana laivan Shorex-tiskillä. Siinä retki-voucher vaihdetaan varsinaiseen retkilippuun ja matkustaja saa retkitarran. Etukäteen ostettavien retkien myynti loppuu 48 tuntia ennen retkeä, mutta mahdollisia vapaita paikkoja voi kysyä edellisenä iltana laivan infosta. Vaihtoehtoisia retkiä ovat Pietarin kaupunkikierros sekä kaupunkikierros, johon on yhdistetty käynti taidemuseo Eremitaasissa tai Pietarhovissa.

Laivalta voi halutessaan ostaa myös Pietarin CityPassin, joka on yhteinen sisäänpääsylippu moneen nähtävyyteen. Se on voimassa kaksi tai kolme päivää, ja maksaa voimassaoloajasta riippuen 55 tai 79 euroa. CityPassilla saa vapaan pääsyn yli 20 museoon ja nähtävyyteen Pietarissa, ja matkustaja voi CityPassin avulla suunnitella oman päiväohjelmansa. Sillä voi lähteä kiertoajelulle tai hypätä veneajelulle, jonka aikana näkee kaupungin parhaimmat nähtävyydet. Toisin sanoen CityPass on keino säästää aikaa ja rahaa, kun samalla lipulla saa lähes kaiken tarvittavan ja voi nähdä koko Pietarin monesta perspektiivistä. Lipun hintaan sisältyy jopa neljä jokiristeilyä ja yksi bussilla tehtävä kiertoajelu.

Huomioi matkalle lähtiessä

Moni Ruotsiin tai Viroon risteilevä on tottunut vähäiseen asiakirjojen määrään ja saattaa vanhasta muistista ajatella matkan Venäjälle vaativan erityisen paljon virallisia asiakirjoja. Nykyisin on kuitenkin mahdollista tehdä viisumivapaita risteilyjä, joihin liittyy tiettyjä ehtoja. St. Peter Linen laivalla tehtyjä risteilyjä koskee viisumivapaus, kun paluu tapahtuu 72 tunnin kuluessa Pietariin saapumisesta. Matkustajan on myös pitänyt varata joko risteily tai meno-paluu laivalla sekä shuttle-bussilippu satamasta kaupunkiin ja takaisin. Jos matkustaja majoittuu yhden tai kaksi yötä Pietarissa, on hänellä oltava reittimatkan ja shuttle-bussilipun lisäksi hotelli- tai hostellivaraus. Majoitusliikkeen tiedot on ilmoitettava St. Peter Linelle ennen matkalle lähtöä sähköpostitse tai yhtiön lähtöselvitykseen.

Helsinki–Pietari-risteilylle lähtevän on muistettava ottaa matkalle mukaan passi. Sen on myös oltava voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Hotellipaketin varanneet saavat hotelli-voucherin lähtöselvityksen yhteydessä tai matkatoimiston kautta varatessa suoraan matkatoimistosta. Helsingin päässä Princess Anastasia lähtee Länsiterminaalista, jonne pääsee oman auton lisäksi hyvin julkisilla. Raitiolinjat 6T ja 7 kulkevat suoraan terminaalin eteen. Illalla Helsingistä lähtevä M/S Princess Anastasia on aamulla Pietarin Morskoy Vokzalin satamassa. Matkustajien on poistuttava laivalta kello 9.30–11.00 välisenä aikana, ja takaisin laivalle pääsee aikaisintaan iltapäivällä kello 15.

Alla voit tutustua muistilistaan, jossa on kerrottu huomioitavat asiat matkalle lähtiessä:

 • Viisumivapaus koskee risteilymatkustajia, jotka ostavat Shuttle-bussikuljetuksen ja viipyvät Pietarissa enintään 72 tuntia.
 • Passi on otettava matkaan mukaan ja sen on oltava voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen.
 • Shuttle-bussikuljetus on helpoin tapa siirtyä satamasta keskustaan ja takaisin.
 • Pietarissa käytettävä valuutta on rupla, mutta laivalla pärjää myös euroilla.

Koska viisumivapauteen kuuluu pakollinen lippu shuttle-bussiin, kannattaa sitä ehdottomasti myös hyödyntää. Bussiin noustessa on esitettävä laivan maihinnousukortti, departure-kortti. Varsinkin hotellipaketin varanneille kuljetus on kätevin tapa siirtyä omalle hotellille viemään matkatavarat ennen lähtöä nähtävyyksien pariin. Risteilyn aikana tehtäviin ostoksiin valuutaksi käyvät eurot, mutta Pietarissa ollessa valuuttana on rupla. Rahaa kannattaa vaihtaa jo ennen matkaa, ellei halua maksaa ostoksia esimerkiksi luottokortilla. Aikaeron osalta eroa Suomen aikaan tulee vain talvella, sillä Pietarissa aika on kesällä sama kuin Suomessa. Talvella kello on Pietarissa tunnin edellä. Laivan lähtö- ja tuloaikoja tarkasteltaessa kannattaa huomioida, että ajat on aina kerrottu paikallisen ajan mukaan.

Laivamatka Helsingin ja Pietarin välillä kestää noin 15 tuntia. Matkat taitetaan aina öisin, eli lähdöt ovat siis iltaisin. Päivä Pietarissa -matkojen lähtöpäiviä Helsingistä ovat vuoden 2018 loppuun asti vuoroviikoin keskiviikko ja perjantai sekä torstai ja lauantai. Laiva lähtee kello 18/19 ja on Pietarissa seuraavana aamuna kello 9. Pietarista laiva lähtee kello 18/19 ja seuraavana aamuna laiva on takaisin Helsingissä kello 8. Laivalla ollaan yhteensä kaksi yötä, ja Pietarissa on aikaa olla koko päivä. Kahden yön hotellimatkoilla lähtöpäiviä ovat vuoroviikoin keskiviikot ja torstait. Kotiinlähtö Pietarista tapahtuu siis sunnuntaisin ja maanantaisin.

Pietarissa riittää nähtävää

Pietari on erittäin mielenkiintoinen ja monivivahteinen kaupunki. Pietari myös muuttuu nopeasti, ja mennyt aika ja nykymaailma elävät rinta rinnan. Voidaan kuitenkin sanoa, että Pietarissa on varsin hyvin säilynyt 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun arkkitehtuuri. Sen ihastelu onkin luultavasti yksi mielenkiintoisimmista asioista kaupungissa vieraillessa. Päivä tai kaksi kuluu nopeasti kierrellessä nähtävyyksiä, joista tässä artikkelissa on mainittu muun muassa Eremitaasin taidemuseo. Se on maailman suurimpia taide- ja kulttuurihistoriallisia museoita, jossa on lähes kolme miljoonaa taide-esinettä. Alun perin nimi Eremitaasi tarkoitti Katariina II:n perustamaa hovimuseota, mutta sen levittäydyttyä Talvimuseon puolelle alettiin hovimuseota ja Talvipalatsia kutsua yhteisellä nimellä Eremitaasi.

Kesäaikaan suosittu käyntikohde on Pietarhovi, joka on 30 kilometriä Pietarista länteen sijaitseva palatsi- ja puistoaluekokonaisuus. Alue tunnetaan upeista suihkulähteistään: suurta suihkulähdekaskadia koristavat 37 kullattua pronssipatsasta ja kymmenet suihkulähteet ja vesisuihkut. Niiden vieressä on 1700-luvun alkupuolella rakennettu barokkityyliä edustava Suuri palatsi.

Komea arkkitehtuuri jatkuu Pietarin kirkoissa, joista kolme upeinta ovat Verikirkko, Iisakin kirkko ja Nikolaksen merimieskirkko. Verikirkko on ortodoksinen kirkko, joka on rakennettu Gribojedovin kanavan varrelle paikkaan, jossa Aleksanteri II murhattiin. Iisakin kirkko on ortodoksinen kirkko, jonka rakentamiseen kului aikaa neljäkymmentä vuotta. Se on maailman neljänneksi korkein kupolirakennus, jonka kupoliin on käytetty sata kiloa kultaa.

1900-luvun alkupuolella rakennettu Pyhän Nikolaksen kirkko on merimieskirkko, joka restauroitiin täysin vuonna 2015. Sen sisustus edustaa bysanttilaista tyyliä, ja arkkitehtuuriltaan sitä on verrattu Istanbulin Pyhän Sofian kirkkoon. Yksikään Pietariin saapuva ei voi, eikä saakaan, välttyä kaupungin jokiristeilyiltä, jotka ovat erinomainen tapa tutustua kaupunkiin. Jokiristeilyvaihtoehtoja on useita, kuten Nevajoen risteily, keskustan jokiristeily tai yöaikaan tehtävä risteily. Pietarissa on yli 90 jokea ja kanavaa, ja osa niistä kulkee kaupungin historiaa huokuvan keskustan läpi. Risteilyjen aikana voi lepuuttaa jalkoja ja nauttia maisemista. Jokiristeilyt vievät lähes kaikkien tärkeimpien nähtävyyksien ohi, joten museot, palatsit ja kirkot voi nähdä tällä tavoin hieman eri suunnasta.

Kulttuuria voi kokea vaikkapa baletin tai oopperan parissa. Pietarin kulttuurilaitokset ovat maailman mittakaavassa huippuluokkaa, joten niiden tarjonnasta kannattaa ehdottomasti nauttia tilaisuuden tullen. Parasta varsinkin baletissa on, että siitä voi nauttia täysin siemauksin, vaikka venäjän kieli ei olisikaan hallussa. Mariinski-teatterissa balettiesityksiä on päivittäin.

Toinen maininnan arvoinen teatteri on Mihalovskin teatteri, jossa pääsee tutustumaan myös teatterin museoon. Talvipalatsin yhteydessä on Eremitaasin teatteri, ja Teatteriaukiolla olevaa Mariinskia vastapäätä sijaitsee Konservatorion teatteri, jossa tulevien tähtien esityksistä voi nauttia niin oopperan, baletin kuin teatterin parissa. Opiskelijoiden esitykset ovat tasokkaita, mutta useimmiten muita esityspaikkoja edullisempia vaihtoehtoja.

Yhteenveto

Helsinki–Pietari-risteily on helppo tapa päästä nauttimaan itäisen naapurimaamme annista. St. Peter Line -varustamo on jo lähes kymmenen vuoden ajan risteillyt Helsingin, Pietarin, Tallinnan ja Tukholman väliä, ja tässä artikkelissa olemme keskittyneet Helsingin ja Pietarin väliseen matkailuun. M/S Princess Anastasia lähtee Helsingistä Pietariin kahdesti viikossa, ja tarjolla on eri mittaisia matkavaihtoehtoja.

Päivä Pietarissa -risteily on nimensä mukaan päivän mittainen pyrähdys Pietariin. Ilman viisumia tehtävien matkojen pituus saa olla enintään 72 tuntia, joten Pietarissa voi viettää myös muutaman päivän ja yöpyä hotellissa. Ehtona viisumivapauteen on shuttle-bussilipun ostaminen, jolla siirtyminen satamasta Pietarin keskustaan ja takaisin satamaan onnistuu vaivattomasti. Pietari on kiehtova kaupunki ja ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen!