Parhaat risteilyt Ruotsiin vuoden ympäri

Ruotsin risteilyt tuovat mukavaa vaihtelua perus arkeen

Tuntuuko arki hieman tylsältä ja olisi kiva saada siihen jotain vaihtelua tai tekisikö mieli yllättää joku läheinen. Varataa Ruotsin risteily ja lähtekää matkaan. Ruotsiin matkustamiseen ei tarvita viikon lomaa tai aivan mieletöntä matkakassaa. Risteilemällä Ruotsiin pääsee sopuhintaan ja tämä matka onnistuu vaikka ihan perus viikonloppuna. Katso alapuolelta tarkemmin miten ja miksi sinunkin kannattaisi lähteä matkaan alta aikayksikön.

 • Hotellimatkat
 • Päivä Tukholmassa risteilyt
 • Lähde risteilemään Visbyyn
 • Kaupunkilomalle Tukholmaan

Alkaen vain 5€/henkilö

 • Risteilyt
 • Nuku laivalla tai hotellissa
 • Tukholmaan
 • Visbyyn

Alkaen vain 5€/henkilö

Laivat ja reitit

Suomen risteilyhistoria ulottuu 1950-luvulle saakka, kun Silja Line, silloinen Siljavarustamo Oy, hankki riveihinsä ensimmäisen matkustajalaiva S/S Siljan. Pari vuotta myöhemmin Viking Line, silloinen Rederi Ab Vikinglinjen, aloitti ensimmäiset autolauttamatkat lounais-Suomesta Ruotsiin S/S Vikingillä. Toki suomalaiset olivat matkanneet meriteitse Tanskaan ja Ruotsiin jo 1940-luvulta saakka, mutta S/S Silja ja S/S Viking saivat aikaan lumipalloefektin, joka muutti koko laivakulttuurimme; elämykselliset ja viihdyttävät risteilyt saivat räjähtävän suosion.

Nykypäivänä nimensä omistajamuutoksissa Tallink Silja Oy:ksi vaihtanut Silja Line ja Viking Line ovat edelleen Suomen suosituimmat risteilyliikennöijät. Molemmilla varustamoilla on risteilylähtöjä päivittäin sekä Helsingistä että Turusta. Risteilymatkan pituuden voi itse päättää; molemmilla operoijilla on tarjolla 24 tunnin risteilymatkoja, päivä Tukholmassa -matkoja sekä reittimatkoja. 24 tunnin risteilyllä matkustajat nauttivat laivan tarjoamista palveluista, ravintoloista ja viihdykkeistä koko risteilyn ajan. Päivä Tukholmassa -risteily antaa mahdollisuuden poistua laivalta muutamaksi tunniksi ja käydä tutustumassa historialliseen ja viihtyisään Tukholmaan. Reittimatkoja kannattaa hyödyntää silloin, kun tarve on vain yhdensuuntaiselle matkalle, tai matka kestää pidempään kuin risteilyaikataulu antaa myöden.

Viking Line tekee 24 tunnin risteilymatkoja Tukholmaan ainoastaan Turusta. Risteilylle voi lähteä päivittäin joko aamulähdöllä tai iltalähdöllä. Hiljattain remontoitu Viking Amorella toimii aamulaivana, ja iltalähdön valitessa pääsee risteilylle pari vuotta sitten valmistuneella ylellisellä Viking Gracella. Päivä Tukholmassa -risteilylle voi Viking Linella lähteä joko Helsingistä tai Turusta. Turusta lähdettäessä menomatka taittuu Viking Gracella ja paluumatka Amorellalla. Helsingistä lähtevinä Päivä Tukholmassa -risteilijöinä toimivat vuoropäivin viime vuosina monia remontteja läpikäynyt Viking Mariella ja upeista parvekehyteistään tunnettu Viking Gabriella. Kaikille Viking Linen matkoille on mahdollisuus ostaa paikka autokannelta autolle, moottoripyörälle tai vaikka asuntoautolle.

Tallink Siljalla pääsee 24 tunnin risteilylle Viking Linen tapaan vain Turusta. Valittavissa on joko aamulähdöt, jolloin laivana toimii hyvästä ruoastaan tunnettu Galaxy, tai iltalähdöt, jolloin matkaan lähdetään uudistetulla Baltic Princessilla. Päivä Tukholmassa -risteilylle voi Tallink Siljalla hypätä mukaan joko Turusta tai Helsingistä. Turusta matkustettaessa pääsee samalla kokemaan kaksi erilaista laivaa; menomatka taitetaan Baltic Princessilla ja paluumatka päivän jälkeen Galaxylla.

Helsingin Päivä Tukholmassa -liikennettä hoitavat vuoropäivin kaksi laivaa: Silja Serenade ja Silja Symphony. Erikoisuutena Tallink Siljan risteilyvalikoimista löytyy kiertomatkaristeily, jolloin matka alkaa Helsingistä ja päättyy Ruotsin kautta Turkuun.

Sekä Viking Line että Tallink Silja tarjoavat myös seuraavia risteilyvaihtoehtoja:

Tallink Silja ja Viking Line ovat Suomen johtavia risteilyoperoijia, mutta jos tarkoituksena on vain päästä paikasta A paikkaan B, niin Ruotsiin pääsee myös muiden laivayhtiöiden autolautoilla. Esimerkiksi Vaasasta pääsee Uumajaan ostosmatkalle RG Linesin autolautalla vain 4,5 tunnissa. Finnlines järjestää suhteellisen edullisia matkoja Naantalista Ruotsin Kapellskäriin, ja Eckerö Linjen vie lomalaisia Maarianhaminasta Grisslehamniin monta kertaa päivässä.

Erona suuriin risteilyaluksiin on se, että näiltä lautoilta harvoin löytyy mitään sen kummempaa viihdykettä tai ostosmahdollisuuksia. Laivoista löytyy kuitenkin yleensä ainakin yksi ravintola, muutama kauppa, lasten leikkialue ja majoitusmahdollisuus. Reittimatkavaihtoehdoksi ne sopivatkin edullisen hintansa ja nopean aikataulunsa vuoksi erinomaisesti.

Hytit

Sekä Tallink Siljalta että Viking Linelta löytyy useita eri hyttiluokkia eri tarpeisiin ja toiveisiin. Hyvä muistisääntö omaa hyttiä valitessa onkin, että mitä korkeammalla hytti laivassa sijaitsee, sitä kalliimpi sen hinta tavallisesti on. Viking Linella kaikista edullisimmat hytit sijaitsevat autokannen alla. Neljän neliömetrin kokoiseen Budget-sisähyttiin mahtuu nukkumaan 4 henkilöä, mutta sen olot ovat muutoin aika askeettiset; hytissä ei ole omaa WC.tä, suihkua eikä edes pistorasiaa. Toinen autokannen alla sijaitseva hyttiluokka on 8,4 neliömetrin kokoiset Economy-sisähytit. Viihtyisät ja vaatimattomat pikkuhytit ovat tarkoitettu 4 henkilölle, ja varustuksena niistä löytyy kylpyhuone ja radio.

Viking Linen standardihytit sijaitsevat tavallisesti kansilla 5, 6 ja 7. Ne ovat nimensä mukaisesti normaalisti noin 10-neliöisiä perushyttejä, joissa yöpyy hytistä riippuen 2–4 henkilöä. Standard-hyttejä on saatavilla myös allergikoille ja liikuntaesteisille. Joillakin laivoilla perheillä on mahdollisuus varata itselleen väliovella yhdistetty Standard-hytti. Varusteluun kuuluu Standard-hyteissä TV, radio, puhelin ja hiustenkuivaaja. Hyttejä on saatavilla sekä merinäköalalla että ilman ikkunaa. Viking Linen sviitit ja parempitasoiset Premium-hytit sijaitsevat yleensä laivan ylemmillä kansilla. Ne ovat kooltaan suurempia kuin muut hytit, ja niistä löytyy muun muassa jääkaappi. Lisäksi sviitin ja Premium-hyttien hintaan kuuluu yleensä ylellinen aamiainen.

Tallink Siljalla on Viking Linen tapaan eri tasoisia ja hintaisia hyttejä. Edullisimmat ja vaatimattomimmat 2–4 henkilön C-luokan hytit sijaitsevat autokannen alla. Ne ovat noin 10 neliömetrin kokoisia eikä niissä ole ikkunaa. C-luokan hyteissä on mahdollista matkustaa myös lemmikin kanssa. Standarditasoiset, ikkunattomat B-hytit sijaitsevat kansilla 8–11, ja niissä majoittuu 2–4 henkilöä. Korkeatasoisemmissa 4 henkilön A-luokan hyteissä on merinäköala ja varusteluihin kuuluu muun muassa televisio. Erikoisuutena Serenadelta ja Symphonylta löytyvät myös Promenade-hytit, joista on näköala laivan kävelykadulle. Laivoilta löytyvät erikoishytit ovat sopiva valinta allergikoille, sillä niiden sisustusmateriaalivalinnoissa on keskitytty pelkästään allergiaystävällisiin ratkaisuihin.

Tallink Siljalta löytyy myös omia perhehyttejä. Perhehytit ovat noin 20 neliömetrin kokoisia ja suunniteltu maksimissaan 6 henkilölle. Perhehytit ovat tilavia, usein lapsiystävällisesti sisustettuja, ja niistä löytyy taulutelevisio sekä jääkaappi. Tallink Siljan laivoilta löytyy myös Deluxe-hyttejä 2 henkilölle ja tilavia 25 neliömetrin Commodore-hyttejä jopa 4 henkilölle. Sviittivalikoimaa edustavat Junior Suite ja Executive Suite. Junior Suitet ovat tilavia luksushyttejä, joista löytyy parivuode ja levitettävät sohvat. Executive Suite on 75 neliömetrin ylellinen sviitti, josta löytyy muun muassa makuuhuone, olohuone, ylelliset kylpytilat, pukeutumishuone ja sauna porealtaineen. Sviitin varusteluun kuuluu muun muassa Blu-ray-soitin, taulutelevisio ja baaritiski.

Tekemistä laivoilla

Kokematon risteilijä saattaa varsinkin 24 tunnin risteilyä varatessa ihmetellä, mitä kaikkea laivalla voi tehdä? Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, sillä ruotsinlaivoilla on ihan takuuvarmasti tekemistä kaikille! Lasten kanssa matkalle lähtiessä kannattaa hyödyntää monilta laivoilta löytyviä lasten leikkihuoneita. Tavallisesti niistä löytyy leikkitilojen lisäksi pelikoneita, pallomeri ja leikkimistä valvovat ohjaajat. Loma-aikoina lapsille järjestetään usein myös muun muassa kasvomaalausta, laivasuunnistusta ja musavisoja. Lapsiperheen matkaa virkistää varmasti myös useimmilta laivoilta löytyvä sauna- ja uima-allasosasto, jossa päivä kuluu uiden ja nauttien. Leikkien ja uintien päätteeksi ruoka maistuu pienillekin laivoilta löytyvissä buffet-ravintoloissa, hampurilaisbaareissa tai pizzaravintoloissa.

Ruotsin risteilyistä puhuttaessa kuulee usein paljon kehuja ruoasta. Laivat ovatkin oikea kulinaristin keidas. Suosituin ruokailutapa taitaa olla lähes kaikilta risteilijöiltä löytyvä buffet-ruokailu. Seisovat pöydät suorastaan notkuvat toinen toistaan herkullisimpia alku-, pää- ja jälkiruokia. Ruokavalikoima buffetissa on yleensä erittäin monipuolinen ja kansainvälinen, ja myös ruokajuomat kuuluvat hintaan. Suosionsa vuoksi buffet-ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen. Laivoilta löytyy myös a la carte -ravintoloita juhlallisempaan ruokailuun. Illallisravintoloiden lisäksi kaikilta laivoilta löytyy aamiaisravintola, kahviloita ja hampurilais- ja pizzaravintola. Joillakin laivoilla on omia erikoisuuksiaan ruokailun suhteen, esimerkiksi Silja Symphonylta löytyy sushi-ravintola ja Viking Mariellalta omaperäinen maisteluravintola.

Hyvä tapa viettää aikaa risteilymatkalla on ehdottomasti verottomien ostosten teko. Kaikilta Ahvenanmaan kautta kulkevilta laivoilta löytyy tax free-myymälä, josta voi verottomasti ostaa esimerkiksi juomia, hajuvesiä, makeisia, alkoholituotteita ja leluja. Alkoholituotteista suosituimmat lienevät niin sanottu nelosolut, erilaiset vodkat ja laivojen laajat viinivalikoimat. On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomessa on omat säännökset sille, kuinka paljon esimerkiksi verottomia alkoholijuomia voi tuoda maahan. Risteilyaluksilta löytyy usein myös merkkivaateliikkeitä, joista voi tehdä löytöjä omalta suosikkivaatevalmistajalta huokeaan hintaan. Lisäksi laivoilta löytyy kello- ja koruliikkeitä, kenkäkauppoja, meikki- ja alusvaateliikkeitä. Ruotsin laivoilta on mahdollisuus myös ostaa Suomessa myyntikiellon alla olevaa nuuskaa.

Ruotsin risteilyt ovat kautta aikojen olleet matkoja, jonne mennään rentoutumaan ja pitämään hauskaa. Tämä näkyy hyvin selkeästi laivojen viihdetarjonnassa. Kaikilta Viking Linen laivoilta löytyy yökerho, jossa soitetaan nykyaikaista musiikkia nuoremman juhlaväen iloksi. Tämän lisäksi laivoilta löytyy useita eri ravintoloita perinteisemmästä tanssimisesta kiinnostuneille ja baareja rentoon yhdessäoloon ja seurusteluun. Laivat viihdyttävät vieraitaan vaihtuvilla tähtiartisteilla, ja joissakin baareissa asiakkailla on mahdollisuus pitää itse huolta viihdykkeestä laulamalla karaokea. Mukavaa ohjelmaa on myös bingo, jota järjestetään useimmilla risteilyillä. Kaiken kaikkiaan tekemistä laivoilla kyllä riittää, mutta nautinnollista ja rentouttavaa voi olla myös vain istua ja nautiskella meritunnelmasta ja saaristomaisemista hyvän juoman kera.

Tekemistä Ruotsissa

Päivä Tukholmassa -risteilijöillä on tavallisesti noin 6–7 tuntia aikaa viettää Ruotsin pääkaupungissa. Viking Linen laivat saapuvat Tukholman eteläosassa sijaitsevaan Stadsgårdenin satamaan ja Tallink Siljan alukset kaupungin itäpuolella olevaan Värtanin satamaan. Molemmista satamista on hyvät kulkuyhteydet Tukholman keskustaan. Stadsgårdenin satamasta kulkee esimerkiksi säännöllisesti laivabussi, jolla pääsee kätevästi matkustamaan Tukholman tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Esimerkiksi Djurgården on Tukholman sisällä sijaitseva kaunis saari, josta löytyy tekemistä vaikka koko päiväksi. Lapsiperheet ja lapsenmieliset voivat laivalta tullessaan suunnata viettämään päivää Gröna Lundin huvipuistoon tai käydä kiertämässä vuonna 1891 perustetun historiallisen Skansenin ulkoilmamuseon ja samassa yhteydessä sijaitsevan eläinpuiston.

Stadsgårdenin satama sijaitsee lyhyen kävelymatkan päästä Tukholman romanttista historiaa huokuvasta Gamla Stanista. Gamla Stanin, eli Vanhan kaupungin, historia ulottuu aina 1200-luvulle saakka, ja se on Tukholman vanhin kaupunginosa. Se on täynnä kapeita kivikujia, majesteetillisia rakennuksia, pieniä kotoisia vanhasta ajasta muistuttavia puoteja ja kahviloita.

Mielenkiintoinen ja vaikuttava nähtävyys Gamla Stanissa on vuonna 1770 valmistunut Tukholman Kuninkaanlinna. Linnan nykyistä muotoa rakennettiin 80 vuotta, ja tyylisuuntien ja sisustusmieltymysten muuttumisen vuoksi lopputulos on upea, ulkokuoreltaan barokkityylinen ja sisustukseltaan rokokootyylinen kokonaisuus. Linna on edelleen tänä päivänä Ruotsin kuninkaan virallinen residenssi.

Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä Gamla Stanissa ovat:

 • Storkyrkan – Tukholman hiippakunnan tuomiokirkko
 • Nobel-museo
 • Riddarholmskyrkan – Ruotsin kuninkaallisten hautauskirkko
 • Stortorget – Tapahtumapaikka Tukholman verilöylyssä vuonna 1520

Tallink Siljan käyttämä Värtanin satama sijaitsee hieman kauempana Tukholman keskustan vilkkeestä kuin Stadsgårdenin satama. Värtanista on kuitenkin erittäin hyvät kulkuyhteydet keskustaan. Satamasta kulkee laivabussi keskustaan ja Djurgårdeniin, ja metroasema sijaitsee 500 metrin kävelymatkan päässä. Lisäksi matkaajalla on mahdollisuus hypätä lentokenttäjunaan, joka on keskustassa 20 minuutissa. Tukholma on shoppailijan paratiisi, ja kuuluisa Drottninggatan lukuisine liikkeineen vetääkin puoleensa nuoria ja aikuisia ostosmatkoille Suomesta, Tanskasta ja Norjasta saakka. Drottninggatan on rakennettu 1600-luvun puolivälissä, ja se on lähes koko pituudeltaan kävelykatua. Katu on yksi kolmesta vanhaan kaupunkiin johtaneista historiallisista teistä, ja siinä on säilytetty alkuperäinen leveys ja linjaus nykypäivään saakka.

Viking Linen terminaalin edustalta Stadsgårdenista lähtee erityisesti päivämatkailijoille kätevä Hop On Hop Off -bussi. Koko kiertoajelu kestää yhteensä 1 h 40 min, ja reitti on tarkoin suunniteltu kattamaan kaikki Tukholman tärkeimmät nähtävyydet. Ideana on se, että matkustajat maksavat tietyn summan lipusta ja saavat kulkea bussilla siihen hintaan vuorokauden ajan. Linja-auto pysähtyy muun muassa kaupungintalolla, suositulla ABBA-museolla, Skansenilla, Vasa-museolla, Gröna Lundilla ja kuninkaanlinnalla. Myös Tallink Silja järjestää kiertoajeluita Värtanin satamasta. Panoraama-kiertoajelun kesto on 1 h 50 min. Bussi ei tee pysähdyksiä, mutta matkustajilla on mahdollisuus jäädä keskustaan ajelun päätteeksi. Myös Tallink Siljan kiertoajelu kattaa kaikki tärkeimmät nähtävyydet.

Teemaristeilyt

Tavallisten risteilymatkojen lisäksi sekä Tallink Silja että Viking Line järjestävät myös erilaisia teemaristeilyjä. Teemaristeilyt ovatkin mainio keino tavata samanhenkisiä ihmisiä rennossa ja viihtyisässä ympäristössä. Tunnetuin teemaristeily taitaa olla abiristeily, jolloin laiva täyttyy ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvista lukion abiturienteista.

Teemaristeilyjä on kuitenkin kymmeniä erilaisia. Esimerkiksi Viking Line tarjoaa kivoja tanssiristeilyjä, joissa matkustajilla on mahdollisuus oppia esimerkiksi tangoa, salsaa ja muita tanssilajeja maksutta risteilyn ohessa. Tanssitunteja on päivässä kaksi, eikä niille tarvitse etukäteen ilmoittautua. Tanssiteema jatkuu Viking Gracen vuosittaisella tanssiviikolla, jonka aikana joka risteilyllä on esiintymässä suomalaisen iskelmätaivaan tähti, ja tarjolla on ilmaista tanssin opetusta.

Hevosista ja hevosurheilusta kiinnostuneille on olemassa omia teemaristeilyjä. Viking Line järjestää piknik-risteilyjä ratsastajille, joissa risteilyn ohessa opetellaan esimerkiksi oikeaa istuma-asentoa hevosen selässä ja luennoidaan kehonhuollon merkityksestä ratsastajalle. Viihteellisempi teemaristeily hevosiin liittyen löytyy Tallink Siljan ohjelmistosta. Maailman arvostetuimpiin ravitapahtumiin lukeutuva Elitloppet järjestetään keväisin Tukholmassa, ja siihen tarkoitukseen on olemassa myös Elitloppet-risteily. Risteily kestää kokonaiset kolme päivää, ja sen hinta sisältää muun muassa aamiaiset ja kuljetukset laivalta Solvallaan ja takaisin. Laiva toimii matkustajien hotellina ravitapahtuman ajan, ja iltaisin on tarjolla monenlaista viihdettä ja kotimaisia huippuesiintyjiä aina radio- ja televisiotähdistä huippuartisteihin ja -bändeihin.

Useat eri radioasemat ja televisio-ohjelmat Suomessa ovat laajentaneet viihdeantiaan myös teemaristeilyjen muotoon. Radioasemien teemaristeilyt ovat yleensä kauan odotettuja juhlatapahtumia, joihin kuulijoilla on ollut mahdollisuus varata lippuja tai voittaa niitä radio-ohjelmien eri kilpailuista kuukausien ajan etukäteen. Kuulijat ja juontajat juhlivat risteilyillä yhdessä, ja suositut artistit takaavat esiintymisellään viihde-elämyksen kaikille. Tallink Siljan teemaristeilyvalikoimista löytyy myös esimerkiksi viihdyttävä komediaristeily, jossa Suomen komediataivaan tähdet viihdyttävät ihailijoitaan. Viking Linelta löytyy muun muassa huutokaupparisteily sekä joka viikko toistuvat bingotiistait ja tanssikeskiviikot Amorellalla. Teemaristeilyjen teemat vaihtelevat kausittain, ja useimmiten kaikille on tarjolla mieluisaa viihdettä peliristeilyistä naamiaisiin.

Vuosi vuodelta suosiotaan kasvattavat joulu- ja uudenvuodenristeilyt. Tallink Silja järjestää pikkujouluteemaisen erikoisristeilyn, jossa on esiintymässä lukuisia tunnettuja suomalaisia muusikoita. Siljalta löytyy myös ohjelmatarjonnasta suosittu Raskasta Joulua -joulukiertue. Viking Linen valikoimista löytyy Minun Jouluni -joululauluristeilyjä. Kumpikin laivayhtiö järjestää jouluristeilyjä lähes kaikilla reiteillä. Jouluristeilyllä matkailijoille on tarjolla runsas joulupöytä juomineen, viihdettä ja yhdessä rauhoittumista. Pienemmät matkustajat ilahtuvat joulupukin vierailusta.

Jouluristeilyjen tapaan myös uudenvuodenristeilyjen tarjonta on runsas. Kaikilla risteilyillä on tarjolla paljon viihdettä ja hyvää ruokaa. Uudenvuodenristeilyt saatetaan mieltää aikuisten matkaksi, mutta esimerkiksi Viking Amorellan uudenvuodenristeilyn ohjelma- ja viihdetarjonta on kohdistettu nimenomaan lapsiperheille.

Yhteenveto

Suomella on pitkä historia risteilymatkojen saralla. Yhä nykypäivänä risteilymatkat Ruotsiin ovat suuren yleisön suosiossa. Laivoja operoi kaksi suurta laivayhtiötä: Tallink Silja sekä Viking Line. Matkaan voi lähteä joko Helsingistä tai Turusta, ja valittavissa on joko 24 tunnin risteily, Päivä Tukholmassa -risteily tai yhdensuuntaista matkaa tarvitseville tai pidempään matkalla oleville suunnattu reittimatka.

Laivoissa on useita eri hyttiluokkia vaatimattomimmista autokannen alla sijaitsevista säästöhyteistä luksusluokan tilaviin, saunallisiin sviitteihin. Risteilymatkoilla on tarjolla paljon erilaista viihdykettä ja ostosmahdollisuuksia. Ruoka on herkullista ja laivojen ravintolatarjonta on kattava. Vaihtelua tavanomaiseen risteilymatkaan voi hakea erilaisista teemaristeilyistä, joita molemmilta laivayhtiöiltä löytyy runsaasti. Jos kaipaat lomaltasi rentoutusta, naurua, yhdessäoloa ja herkuttelua, niin Ruotsin risteily on juuri sinulle sopiva vaihtoehto!