Lähde Tukholman risteilylle Turusta

Risteilyt Turusta Tukholmaan ovat täynnä viihdettä ja ostosmahdollisuuksia

Laivaliikennöinti Turun ja Tukholman välillä alkoi jo yli sata vuotta sitten. Tänä päivänä laivat tarjoavat paljon muutakin kuin pelkän siirtymän paikasta toiseen. Niillä voi nauttia viihteestä, ostoksista, ruuasta, juomista ja iloisesta tunnelmasta.

Turku-Tukholma-reitillä operoivat Viking Line ja Tallink Silja, joka tunnetaan myös nimellä Silja Line. Tässä artikkelissa tutustumme kyseisten laivayhtiöiden toimintaan hieman tarkemmin. Millaisia risteilyjä on tarjolla, ja millaisilla aikatauluilla ne kulkevat?

 • Uusi upea Viking Grace
 • Silja Baltic Princess
 • Lähtöjä joka päivä
 • Monipuolista viihdettä

Alkaen vain 5€/henkilö

 • Vietä päivä Tukholmassa
 • Mahdollisuus hotelliin
 • Koe uusi Viking Grace
 • Lähde minä tahansa päivänä

Alkaen vain 5€/henkilö

Risteilyjä moneen makuun

Laivat Turun ja Tukholman välillä ovat kulkeneet jo kauan, sillä reitti on ollut tärkeä niin tavaran kuin ihmistenkin kuljetuksessa. Suomalaisten matkailu Ruotsiin ja toisinpäin on ollut helpointa ja usein myös edullisinta järjestää laivateitse. Sotien jälkeen 1950-luvulla todettiin, että siihen asti käytössä olleet alukset eivät enää riittäneet kasvavaan matkustajamäärään.

1950- ja 1960-luvuilta lähtien sekä Silja Line että Viking Line ovat liikennöineet omina yrityksinään. Yhtenä syynä risteilymatkailun suosion kasvuun oli henkilöautojen määrän kasvu, jolloin laivat olivat suomalaisille ainoa keino päästä auton kanssa Manner-Eurooppaan. Samaan aikaan laivat itsessään muuttuivat viihdekeskuksiksi, joihin lähdettiin rentoutumaan ja nauttimaan pelkän paikasta toiseen siirtymisen lisäksi.

Turun ja Tukholman välillä risteilee päivittäin useita laivoja, ja kummastakin satamasta lähtee sekä Silja Linen että Viking Linen laivat aamuin illoin. Matkustajilla on useita matkamahdollisuuksia vajaan vuorokauden mittaisista risteilyistä matkoihin, joissa rantaudutaan laivasta maihin päiväksi tai useammaksi.

Seuraavassa listassa voit tutustua sekä Silja Linen että Viking Linen risteilyvaihtoehtoihin.

Silja Line:

 • 23 tunnin risteilyt
 • Päivä Tukholmassa-risteilyt
 • Hotellimatkat

Viking Line:

 • Vuorokauden risteily
 • Päivä Tukholmassa-matka
 • Hotellipaketti

Sekä Silja Line että Viking Line tekevät hyvin saman tyyppisiä matkoja Turun ja Tukholman välillä. Listaan voisi lisätä myös Turusta lähtevät piknik-päiväristeilyt, jotka eivät tosin yllä Tukholmaan asti, vaan matkustajat vaihtavat Ahvenanmaalla laivaa palatakseen samana päivänä takaisin Turkuun. Lisäksi tarjolla on loma-aikoina erikoisristeilyitä, jotka tarjoavat erityistä ohjelmaa.

Viking Line

Viking Linella Turun ja Tukholman väliä risteilevät Amorella ja Viking Grace. M/S Amorella liikennöi joka aamu Turusta lähtevillä risteilyillä, jotka ovat takaisin Turussa seuraavana aamuna. M/S Viking Grace on puolestaan Viking Linen uusimpia laivoja, joka lähtee Turusta joka ilta. Kumpikin laivoista mahdollistaa kaikki erilaiset risteilytyypit, joihin tutustumme seuraavaksi tarkemmin.

Perinteisin risteilytyyppi Turusta Tukholmaan on vuorokauden risteily. Sen hintaan sisältyy risteily ja hytti valitussa hyttiluokassa. Vuorokauden mittainen merimatka tarjoaa runsaasti viihdettä, herkuttelua, ostosten tekemistä ja huvittelua. Risteilijät voivat nauttia myös esimerkiksi spa-osastojen palveluista. Sekä Viking Gracella että Amorellalla järjestetään paljon erilaisia teemaristeilyjä musiikkiin, ajankohtaisiin juhlapyhiin tai muuhun aihepiiriin liittyen.

Mikäli haluaa laivamatkojen välissä hypätä kuivalle maalle, on ratkaisu Päivä Tukholmassa -matka. Kun hyppää illalla Turusta Viking Gracen kyytiin ja on aamulla Tukholman satamassa, voi viettää koko päivän Tukholman tarjontaan tutustuen, esimerkiksi nähtävyyksiä kierrellen tai ostosmahdollisuuksista nauttien. Illalla paluumatkalle lähdetään Amorellalla, joka saapuu seuraavaksi aamuksi takaisin Turkuun.

Hieman pidempää matkaa kaipaaville on Viking Linella hotellipaketteja, joiden hintaan sisältyy laivamatkat ja hotellimajoitus valitussa kohteessa. Kyseinen matkatyyppi on räätälöitävissä asiakkaan oman maun mukaisesti, joten Tukholmassa voi halutessaan viettää aikaa yhden tai kahden yön sijaan koko viikon. Matkapaketin voi koostaa Viking Linen verkkosivuilla haluamillaan hyttiluokilla ja hotellilla.

Silja Line

Silja Linella Turun ja Tukholman väliä liikennöivät Galaxy ja Baltic Princess. Galaxy lähtee joka aamu Turusta ja palaa takaisin seuraavana aamuna. Siljan iltalähdöissä matkustajia puolestaan kuljettaa Baltic Princess. Turusta Tukholmaan mennessä Galaxy tekee pysähdyksen Maarianhaminassa ja Baltic Princess Långnäsissä. Matkalla Tukholmasta Turkuun Baltic Princess pysähtyy Maarianhaminassa ja Galaxy Långnäsissä.

Silja Linen suositulle 23 tunnin risteilylle voi lähteä joko aamulla tai illalla Turusta lähtevällä laivalla. Tarjolla on viihdettä, ruokaa, juomaa, ostoksia ja lisäksi lapsille järjestetään omia aktiviteetteja. Laivoilla on päivittäin erilaista ohjelmaa matkustajien iloksi, ja myös loma-ajat ja muut vuodenaikoihin liittyvät teemat on otettu huomioon laivojen tarjontaa suunnitellessa.

Päivä Tukholmassa -risteily Turusta lähtee joka ilta Baltic Princessillä. Aamulla laiva on Tukholmassa, jossa matkailijoilla on koko päivä aikaa tutustua kaupungin ostosmahdollisuuksiin, ravintoloihin, kulttuurielämyksiin ja kaikkeen muuhun. Paluumatkalle lähdetään illalla Galaxyn kyydissä, joka saapuu Turun satamaan seuraavana aamuna. Päivä Tukholmassa -risteily antaa siis mahdollisuuden nauttia kahden eri laivan tarjonnasta.

Tukholman hotellimatka on helppo keino irtaantua arjesta ja nauttia naapurimaa Ruotsin pääkaupungin sykkeestä hieman pidempään. Hotellimatkan hintaan sisältyy edestakaiset laivamatkat Turusta sekä hotellimajoitus aamupaloineen. Turusta hotellimatkalle voi lähteä joko illalla tai aamulla oman maun mukaan. Silja Linen verkkosivuilla voi koota itselleen sopivan matkan mieluisimmalla hyttiluokalla ja hotellilla.

Risteilyaikataulut

Kaikki Turun ja Tukholman välillä seilaavat Viking Linen ja Silja Linen laivat lähtevät joka päivä matkaan aamuin ja illoin. Poikkeuksena tähän on ainoastaan laivojen huoltoajat, jolloin laivoja voi olla väliaikaisesti pois käytöstä. Myös esimerkiksi jouluna osa laivoista saattaa muuttaa reittiään. Silja Linen Baltic Princess tekee jouluna poikkeavan reitin Turusta Tallinnaan.

Viking Linella Amorella lähtee Turusta päivittäin kello 8.45 ja ennättää Tukholmaan kello 18.55. Iltalaivalla Turusta lähtevät pääsevät matkaan Viking Gracella kello 20.55, joka on Tukholmassa seuraavana aamuna kello 6.30. Tukholman päästä Viking Grace lähtee kohti Turkua kello 7.45. Amorellan lähtöaika Tukholmasta on puolestaan kello 20.00. Alla laivojen aikataulut.

Viking Line:

 • Amorella Turku-Tukholma kello 8.45–18.55; Tukholma-Turku kello 20.00–7.35
 • Viking Grace Turku-Tukholma kello 20.55–6.30; Tukholma-Turku kello 7.45–19.50

Silja Line:

 • Galaxy Turku-Tukholma kello 8.15–18.15; Tukholma-Turku kello 7.10–19.15
 • Baltic Princess Turku-Tukholma kello 20.15–6.10; Tukholma-Turku kello 19.30–7.00

Silja Linen Galaxy-aamulaiva irtaantuu maista joka päivä kello 8.15. Se pysähtyy kello 13.35–13.45 Maarianhaminassa, ja Tukholmassa laiva on kello 18.15. Baltic Princessin lähtöaika Turusta on kello 20.15, ja se tekee kello 00.40–00.45 lyhyen pysähdyksen Långnäsissä. Tukholmassa laiva on kello 6.10. Tukholmasta Baltic Princess lähtee kello 7.10 ja Galaxy kello 19.30.

Tukholmasta Turkuun päin matkatessa Baltic Princess tekee pysähdyksen kello 13.35–13.45 Maarianhaminassa ja Galaxy puolestaan Långnäsissä kello 2.50–2.55. Takaisin Turussa laivat ovat kello 19.15 (Baltic Princess) ja kello 7.00 (Galaxy). Aikataulut kummankin laivayhtiön osalta on tehty siten, että piknik-risteilyillä laivan vaihto Maarianhaminassa onnistuu ja matka jatkuu takaisin Turkuun.

Tekemistä laivoilla

Risteilyt ovat täynnä viihdettä ja ohjelmaa, joten yksikään matkustaja ei taatusti ehdi tylsistymään. Erikois- ja viihderisteilyt voivat sisältää musiikkia, tanssia, teatteria ja mitä tahansa teemoja, joiden puitteissa laivat täyttyvät vaihtelevista ohjelmanumeroista ja esityksistä. Teemat voivat jatkua esiintymislavojen lisäksi ravintoloiden ruokalistoihin saakka. Matkustajien kannattaakin kurkistaa laivayhtiöiden verkkosivuja tarkistaakseen ajankohtaiset tapahtumat kullakin aluksella.

Turun ja Tukholman välinen risteily voi olla tanssilattialla liitämisen ja karaokelavan valloittamisen lisäksi myös hyvä hetki rentoutua arjen kiireistä. Hemmottelu ja hyvinvointi on tullut merkittäväksi osaksi risteilyjen palvelutarjontaa. Kumpikin artikkelissa mainituista laivayhtiöistä on panostanut laivojensa spa-osastoihin, joissa voi paitsi uida ja saunoa, myös nauttia erilaisista hemmottelu- ja kauneushoidoista.

Mitä olisikaan risteily ilman käyntiä laivan myymälöissä! Tax free-ostosten tekeminen on yksi tärkeimmistä osista risteilyä, ja jo pelkästään tuotteiden katselu on osa nautintoa. Myymälät ovat täynnä juomia, makeisia, vaatteita, leluja ja kosmetiikkaa, joita myydään tavallista edullisimmalla merihinnoilla. Laivoilta voi löytää monia maista löytymättömiä tuotteita tai ainakin normaalia suurempia pakkauskokoja esimerkiksi kosmetiikassa.

Perheen pienimmille laivaristeilyt ovat unohtumattomia seikkailuja. Viking Linella Ville Viking-kissa ja Silja Linella Harri Hylje ovat laivojen omia maskotteja, jotka apujoukkoineen pitävät huolta lasten viihtyvyydestä ja antavat vanhemmille hieman omaa aikaa. Viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina laivat muuttuvat erityisen perheystävällisiksi, jolloin lapsille suunnattua ohjelmaa järjestetään aamusta iltaan saakka. Laivoilla on myös monipuoliset leikkipaikat.

Yhteenveto

Turun ja Tukholman välinen laivaliikenne on pysynyt käynnissä jo yli sadan vuoden ajan. Tänä päivänä väliä liikennöi Silja Line ja Viking Line, joilla kummallakin on omat aamu- ja iltalaivansa. Risteily Turun ja Tukholman välillä voi olla noin vuorokauden mittainen risteily, Päivä Tukholmassa- risteily tai hieman pidempi risteilymatka, johon sisältyy hotelliyö Tukholmassa.