Visbyn risteily on erilainen vaihtoehto seuraavalle laivamatkalle

Visbyn risteily vie sinut Unescon maailmanperintökohteelle

Alkaako Tukholman ja Tallinnan risteilyt tuntua vähän liiankin tutuilta ja tekisi mieli koittaa jotain vähän erilaista. Ei hätää, Visbyn risteily tuo varmasti vaihtelua seuraavalla risteilylle. Visby sijaitsee Gotlannissa ja sinne on mahdollista risteillä kesäisin suoraan Helsingistä. Lue lisää Visbyn risteilystä tällä sivulla ja tartu tähän upeaan mahdollisuuteen.

  • Lähdöt 9:00 tai 12:00
  • 11 tunnin risteily
  • Mukava miniristeily
  • Ei maihinnousua Tallinnaan

Alkaen vain 5€/henkilö

  • Turusta Maarianhaminaan ja takaisin
  • Kesto 11 tuntia
  • Koe kaksi eri laivaa
  • Laivanvaihto Maarianhaminassa

Alkaen vain 5€/henkilö

Määränpäänä Visby

Suomalaisten matka Gotlantiin koostuu kahdesta osasta, sillä ennen Visbyyn suuntaavaan laivaan astumista on päästävä Ruotsiin. Sen jälkeen Destination Gotland -nimisen laivayhtiön kyyditsemänä matka Visbyyn kestää noin kolme tuntia. Visbyn laivat kulkevat yhteensä neljän sataman välistä reittiä. Satamia Visbyn lisäksi ovat Nynäshamn, Oskarshamn ja kesäisin mukana on myös Västervik.

Nynäshamnin satama sijaitsee Nynäshamin kunnassa, joka on Tukholman läänin eteläosassa, Södermanlandin maakunnassa. Välimatkaa Tukholman kaupunkiin on hieman yli 50 kilometriä, jonka Suomesta tulleet laivamatkustajat siirtyvät kätevästi esimerkiksi junalla tai bussilla. Omalla autolla matkaan lähteneet löytävät myös satamaan helposti, sillä tie Nynäshamniin on hyvin viitoitettu jo Tukholman keskustasta lähtien.

Oskarshamnin satama on Oskarshamnin kunnassa, joka sijaitsee Kalmarin läänissä ja Smålandin maakunnassa Etelä-Ruotsin alueella. Myös Oskarshamnin satamaan pääsee Tukholmasta tultaessa julkisilla liikennevälineillä noin viidessä tunnissa, ja omalla autolla tähän noin 340 kilometrin matkaan kuluu neljä tuntia. Omalla autolla matka kuluu kaunista rannikkomaisemaa ihastellen.

Alla on lista Visbyn risteilyjen lähtösatamista:

  • Nynäshamnin satamaan on matkaa Tukholmasta 55 km
  • Oskarshamnin satamaan on matkaa Tukholmasta 340 km
  • Västervikin satamaan on matkaa Tukholmasta 280 km
  • Laivat Nynäshamnista ja Oskarshamnista kulkevat ympäri vuoden, mutta Västervikistä vain kesäaikaan

Västervikin satama sijaitsee Västervikin kunnassa, Kalmarin läänissä, Smålandin maakunnassa. Tukholmasta matkaa satamaan on noin 280 kilometriä, jonka voi taittaa niin ikään junalla, bussilla tai omalla autolla. Junalla matka-aika on 4–4,5 tuntia junayhteydestä riippuen, ja omalla autolla lauttasatamaan ehtii reilussa kolmessa tunnissa. Suomesta laivalla saapuneille Nynashamnin on siis lähin tavoitettava.

Destination Gotland

Destination Gotland AB on Rederi AB Gotlandin omistama yritys, joka liikennöi Ruotsin mantereelta Gotlantiin. Yrityksellä on 400 työntekijää, ja sen päämaja sijaitsee Visbyssä. Laivat ovat erittäin moderneja ja nopeita lauttoja. Vuosittain Destination Gotlandin aluksilla kulkee 1,76 miljoonaa matkustajaa, 560 000 autoa ja 810 000 metriä rahtia.

Kesäaikaan Destination Gotlandin aluksilla riittää kiirettä, sillä laivat tekevät jopa 21 matkaa päivittäin. Talvisin reittiliikenne hiljenee, mutta kulkee kuitenkin jokaisen välin ainakin kerran molempiin suuntiin. Yhdensuuntainen matka Gotlantiin kestää noin kolme tuntia kaikista lähtöpaikoista, jonka aikana matkustajat voivat rentoutua, katsoa elokuvia tai nauttia laivojen ravintolapalveluista, joissa riittää valinnanvaraa jokaiseen makuun.

Talviaikaan päivän ensimmäinen laiva lähtee aamulla aikaisin liikkeelle Visbystä, josta se suuntaa Nynäshamniin. Sieltä se palaa takaisin Visbyyn ja jatkaa matkaansa Oskarshamniin. Nynäshamn-Visby-välisen matkan kesto on reilu kolme tuntia, Oskarshamnista Visbyyn matka kestää hieman alle kolme tuntia, ja kesäisin reitillä oleva Västervik-Visby-reitti vie aikaa 2,5 tuntia.

Talvisin Visbystä mantereelle Nynäshamniin pääsee kahdesti päivässä, heti aamulla ja toisaalta virka-ajan päätyttyä. Nynäshamnista Visbyyn lautat lähtevät hieman ennen puoltapäivää ja toinen vasta kello 21 maissa illalla. Visbystä Oskarshamniin seilaavat laivat lähtevät päivästä riippuen joko aamulla tai vasta myöhään iltapäivällä. Myös toiseen suuntaan liikennöinti ajoittuu myöhäiseen iltaan.

Matka Suomesta Ruotsiin

Jotta lauttamatkalle Ruotsin mantereelta Gotlantiin voi lähteä, on luonnollisesti päästävä ensin lähtösatamaan. Suomesta matkustavilla on useita hyviä vaihtoehtoja Ruotsiin pääsemiseksi. Tässä yhteydessä esittelemme kuitenkin vain laivoilla tehtävät siirtymät, vaikka myös esimerkiksi lentäminen on yksi varteenotettava vaihtoehto. Tutuimmat laivayhtiöt Ruotsiin suuntautuvilla matkoilla on Viking Line ja Tallink Silja.

Viking Linen laivoilla Ruotsiin pääsee Helsingistä ja Turusta. Helsingistä Tukholmaan pääsee Gabriellan ja Mariellan kyydissä. Tarvittaessa mukaan voi ottaa myös auton, mikäli seikkailulle Gotlantiin haluaa lähteä omalla autolla. Laivoja lähtee kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Gotlannin lauttayhteyksiä ajatellen käytännöllisin tapa on lähteä Helsingistä illalla, jolloin Tukholmassa on aamulla valmiina suuntaamaan Visbyyn.

Turusta lähtiessä laivat irtautuvat satamasta myös aamuin illoin. Aamulaiva Amorella on Tukholmassa noin kello 19.00, ja Turusta illalla lähtevä Viking Grace on Tukholmassa klo 6.30. Autolomalle lähteminen on helppoa, sillä oman auton saa laivaan mukaan, jolloin Ruotsin puolella matkan Visbyn lautan satamaan käy jouhevasti. Hinnan puolesta aamulaiva on yleensä hieman edullisempi vaihtoehto.

Viking Linen ja Tallink Siljan lisäksi on myös muita vaihtoehtoja matkustaa Ruotsiin. Finnlinesin laiva seilaa Naantalista Kapellskäriin ja hieman pohjoisemmassa Suomessa asuville Wasalinen laiva voi olla kätevä tapa päästä Ruotsin puolelle. Vaihtoehtoja on siis monia, joita kannattaa vertailla aikataulujen ja hintojen osalta, jotta löytää itselleen parhaimman yhteyden.

Useamman päivän matkat Visbyyn

Matka Visbyyn kestää kaikista lähtösatamista noin kolme tuntia, joten se on pelkästään siirtymä Gotlantiin, jossa tekemistä ja nähtävää riittää useammaksi päiväksi. Sen takia risteily Gotlantiin voi vaatia myös majoituksen järjestämistä. Saarella on hotelleja, hostelleja, mökkejä ja leirintäalueita, eli matkailija voi vapaasti valita sopivimman omaan mieltymykseensä ja budjettiinsa sopien.

Pelkästään Visbyn kaupunkien muurien sisäpuolella on useita hotelleja, kuten Best Western Strand Hotel, Breda Blick Hotel, Clarion Hotel Wisby, Donners Hotell, Hotel Helgeand Wisby, Hotel Strandporten, Hotel Visby Börs, Hotell S:t Clemens, Hotell Slottsbacken, Hotell Stenugnen, Hotell Villa Borgen ja Rosas Pensionat. Tarjonta lisääntyy entisestään hieman kauemmas keskustasta suunnatessa.

Alla muutamia majoitusvaihtoehtoja:

  • Hotellit, esim. Breda Blick Hotel, Clarion Hotel Wisby, Donners Hotell
  • Hostellit, esim. Salvation Army Hostel, Visby Logi Hästgatan ja Visby Vandrarhem
  • Bed & Breakfast, esim. Kneippbyn Resort Visby; Mallas Stenstugu B&B, Visby Gustavsvik Bed & Breakfast
  • Leirintäalue, esim. Visby Stranbyn leirintäalue
  • Yksityismajoitukset
  • Mökit

Hieman edullisempi majoitusvaihtoehto hotellin rinnalla on hostelli, joita Visbyssä on myös useita. Esimerkiksi Visby Logi Hästgatan on siisti ja lämminhenkinen majapaikka. Hyviä hostelleja ovat myös Salvation Army Hostel ja Visby Vandrarhem. Bed & Breakfast on kodikas tapa yöpyä Visbyssä, ja siihen mahdollisuuksia tarjoavat mm. Visby Gastavsvik B&B ja Mallas Stenstugu B&B.

Erityisesti kesäaikaan miellyttävän yöpymisen mahdollistavat Gotlannista löytyvät lukemattomat mökit, joita voi etsiä aivan koko saaren laajuudelta. Visbyn kaupungissa on tarjolla myös yksityismajoitusta sekä leirintäalueita, kuten Visbyn keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva leirintäalue monine palveluineen. Leirintäalueella teltassa, asuntoautossa tai -vaunussa yöpyvät matkaajat ovat kävelymatkan päässä kaupoista, ravintoloista ja muista palveluista.

Tekemistä ja nähtävää Visbyssä

Visbyn historia ulottuu keskiajalle saakka. Sen arvosta kertoo paljon se, että kaupunki on nostettu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Vanhaa kaupunkia ympäröi 3,6 kilometriä pitkä muuri, jolla on korkeutta parhaimmillaan 11 metriä, ja torneja sen varrella on yli 50. Keskiajalla Visbyssä oli peräti 17 kirkkoa, joista enää Pyhän Marian kirkko on ehjä ja käyttökelpoinen.

Monien kirkkojen rauniot ovat Visbyn suosituimpia nähtävyyksiä, joihin lukeutuu esimerkiksi Pyhän Katariinan kirkon rauniot. Muita tärkeitä rakennuksia Visbyssä ovat Gamla Apoteket, joka on keskiaikaisen kauppiaan talo, jossa on nykyisin taiteilijoiden näyttelytiloja. Ruotsin maakuntamuseoiden parhaimmistoa edustaa Gotlands fornsal -museo, jossa esitellään saaren värikästä esihistoriaa, kuten viikinki- ja keskiaikaa.

Kesäaikaan Visbyyn suuntaavat eivät voi heinäkuussa välttyä keskiaikaisilta markkinoilta, jotka muuttavat koko kaupungin hansa-ajan kaupungiksi. Sen aikana Visbyssä on paljon mielenkiintoista koettavaa, kuten musiikkia ja muita esityksiä. Viikinkiajasta kiinnostuneille Toftassa on viikinkikylä, jossa on paljon tehtävää koko perheelle. Kylässä voi ampua jousella, kokeilla vanhoja kamppailulajeja, takoa, kehrätä ja paistaa vaikkapa leipää avotulella.

Gotlanti sopii erinomaisesti myös liikunnalliseen lomanviettoon. Tasaisena levittäytyvä maasto tekee saaresta miellyttävän pyöräillä, joten saaren mahdollisuuksiin kannattaa ehdottomasti tutustua omin voimin pyöräilemällä. Myös golfia pelaaville Gotlannissa on paljon tarjottavaa. Visby GK on golfaajille paratiisi, sillä se on arvioitu kauneimmaksi golfkentäksi. Sen lisäksi Gotlannissa on Suderby-, Gotska-, Slite-, Ljugarn-, Gumbalde- ja När-nimiset golfkentät.

Yhteenveto

Ruotsin Gotlannissa sijaitseva Visby on hauska ja erilainen risteilykohde tuttuihin Ruotsin ja Tallinnan risteilyihin tottuneille. Matka saarelle taittuu Ruotsista kolmesta eri satamasta Destination Gotlandin lautoilla. Laivamatka Visbyyn kestää noin kolme tuntia, jonka aikana laivat tarjoavat rentoa olemista, hyvää ruokaa ja elokuvaviihdettä. Varsinainen loma alkaa Visbyn satamasta, sillä saari on monipuolinen kokonaisuus historiaa ja nykypäivää, jonka annista nauttivat kaikenikäiset matkailijat.