Tallinnan risteilyt tarjoavat nopean ja helpon tavan lähteä lomalle

Lähde Tallinnan risteilylle vaikka vuoden jokaisena päivänä

Tallinnan risteily on helppo ja edullinen tapa lähteä nopealle lomalle. Tallinna tarjoaa paljon mukavaa tekemistä ja myös laivalla ei tule tekemisen puutetta. Lähde siis nauttimaan laatuaikaa Tallinnaan perheen tai ystävien kanssa. Tiesithän että Tallinnaan tarjotaan monia erilaisia matkapaketteja aina päiväristeilyistä usean päivän hotelli- ja kylpylämatkoihin. Tarkista alapuolelta juuri sinulle sopivin matkapaketti ja lähde nauttimaan.

Eckerölinella Viroon
 • Päivä Talinnassa risteilyt
 • Miniristeilyt
 • Hotellimatkat
 • Kylpylälomat
 • Reittimatkat

Alkaen vain 5€/henkilö

 • 22h risteilyt
 • Päiväristeilyt
 • Hotellimatkat
 • Teemaristeilyt
 • Kylpylälomat

Alkaen vain 5€/henkilö

 • Risteilyt Silja Europalla
 • Päiväristeilyt Tallink Shuttle laivalla
 • Kylpylälomat
 • Hotellimatkat

Alkaen vain 5€/henkilö

Miksi valita kohteeksi Tallinna?

Tallinnasta on mahdollistaa löytää uuden ja vanhan maailman sekoitus. Tallinnan vanha kaupunki on perustettu keskiajalla tanskalaisten hansakauppiaiden satamakohteeksi. Tallinnan sijainti on mereltä katsottuna hyvä, ja Helsingin perustaminen lahden toiselle puolelle kiihdytti kauppaa entisestään.

Vanhassa kaupungissa kävellessään voi edelleen nähdä paljon vanhaa. Viru-kadulla on pala parhaiten säilynyttä vanhan kaupungin muuria ja vanha keskiaikainen kaupungin portti. Tuohon aikaan turvallisuuden säilyttämiseksi oli tärkeää, että kaupunki oli ympäröity muureilla, jotta sitä oli helpompi puolustaa vihollisia vastaan. Satamasta vanhaan kaupunkiin kävelee vain noin kymmenessä minuutissa, joten maissa poiketessa vanhaan kaupungiosaan on helppo käydä tutustumassa.

Laivasta Tallinnan satamaan astuessa eteen avautuu monenlaista. Vanhat satamarakennukset houkuttelevat turisteja niin ostosmahdollisuuksilla, kahviloilla kuin myös ravintoloilla. Sataman tuntumassa on lukuisia hotelleja, esimerkiksi Hotel Euroopa ja Tallink Express Hotel. Eri laivayhtiöt vievät matkustajansa eri puolille satamaa, ja esimerkiksi Eckerö Linen laivoilla eteen avautuu näkymä A-terminaalin puolelta, kun taas Tallink vie matkustajansa D-terminaaliin. Monet turistit ostavat innokkaasti Tallinnasta alkoholijuomia esimerkiksi juhlia varten. D-terminaalin vieressä sijaitseva uusi isompi Superalko on ehdottomasti kaikista paras vaihtoehto tätä varten. Valtavassa hallissa on tuotteita jokaiseen makuun, ja juomat on mahdollista tilata vaikka etukäteen autolle kuljetettuna.

Jos maissa ollessaan haluaa tutustua autenttisempiin kohteisiin, kannattaa poistua sataman alueelta hieman kauemmaksi. Tallinnassa on monia kaupunginosia, jotka ovat viime aikoina nousseet ihmisten suosioon erikoisella tunnelmallaan. Esimerkiksi Telliskiven hipster-kaupunginosa on tunnettu hauskoista ravintoloistaan ja kirpputoreistaan. Kalamajassa pääsee näkemään vanhaa kivi- ja puurakentamista, ja Ülemisten kaupunginosassa vieraillessa voi tutustua mahtavaan Ülemiste keskus -ostosparatiisiin. Bussi- ja junalippujen ostaminen onnistuu kuskilta pyytämällä, mutta usein Tallinnassa vierailevat turistit huomaavat, että bussi- ja junalippuja ei juuri osteta. Tämä erikoinen ilmiö johtuu siitä, että paikalliset tallinnalaiset voivat käyttää julkista liikennettä ilmaiseksi pelkällä henkilökortilla.

Hauskoja vierailukohteita ovat:

 • Telliskiven hipster-kaupunginosa
 • Ostoskeskukset Ülemiste keskus, Kristiine keskus ja Rocca al Mare
 • Tallinnan vanha kaupunki
 • Vapaudenaukio, eli Vabaduse Väljak

Tallinnassa on totuttu erittäin joustaviin aukioloaikoihin. Paikalliset käyvät ostamassa niin elintarvikkeita, vaatteita, kuin muitakin hyödykkeitä viikonpäivästä ja kellonajasta riippumatta. Esimerkiksi Sikupillin Prisma on auki 24/7. Muut ruokakaupat ovat normaalisti auki kello 8–23 joka päivä. Vaatekaupat ovat auki useimmiten kello 9–21 niin arkisin kuin myös viikonloppuisin. Virossa on Suomen tapaan totuttu illastamaan suhteellisen aikaisin, joten useimmiten ravintoloiden keittiöt suljetaan kello 22. Parhaiten oman pöytänsä suosituimmista ravintoloista varmistaa varaamalla pöydän hyvissä ajoin etukäteen, sillä esimerkiksi Rataskaevu 16, Vegan Restoran V sekä Must Puudel ovat aina tupaten täynnä perjantaisin ja lauantaisin varsinkin illallisaikaan.

Erilaisia laivayhtiöitä Tallinnan risteilylle

Tallink on virolaisten omistuksessa oleva laivayhtiö. Se operoi reittejä aktiivisesti niin Viron kuin myös Ruotsin reiteillä useita kertoja päivässä yhdessä tytäryhtiönsä Silja Linen kanssa. Tallink on tämän hetken suurin Baltiassa toimiva rahti- ja matkustajaliikennettä operoiva yritys. Tallinkilla on historiaa jo Neuvostoliiton aikakaudella 1960-luvulta lähtien. Yritys on kasvattanut alustensa määrää vuosi toisensa jälkeen, ja nykyään matkustajaliikennettä on kahden tunnin välein. Aluksista Star, Superstar, Silja Europa ja uusi Megastar hoitavat Tallinnan ja Helsingin välistä matkustajaliikennettä. Tallinkin arsenaalin uusin lisäys Megastar sai vuonna 2017 aikaan valtavan kävijätulvan, ja laiva ihastuttaa modernilla sisustuksellaan ja tilavuudellaan.

Viking Line on suomalaisten omistuksessa oleva laivayhtiö. Viking Line operoi reittejä niin Suomen ja Viron kuin myös Suomen ja Ruotsin välillä. Viking Line on säilynyt suomalaisten kestosuosikkina perinteisten risteilypakettiensa ansiosta, ja yritystä pidetään yleisesti ottaen melko edullisena laivayhtiönä. Yhtiön ensimmäinen laivamatka tehtiin jo vuonna 1959, ja reittinä oli tuolloin Suomen ja Ruotsin väli. Perinteisten, ylpeydenaiheina toimivien alusten, kuten Gabriellan ja Mariellan, lisäksi Viking Linellä on yksi alus, joka kulkee Tallinnan ja Helsingin väliä. Tämä alus on Viking XPRS, joka on tunnettu kaikista nopeimpana aluksena kyseisellä välillä koko Itämeren alueella.

Eckerö Line on säilynyt vahvana suosikkina Tallinnan ja Helsingin välisessä liikenteessä. Nopea yhteys merellä vetää niin risteilijöitä kuin työmatkalaisiakin puoleensa. Eckerö Linellä on lähes joka vuosi mahtava yhden euron kampanja: laivalippuja saa ostettua niinkin pienellä summalla kuin yhdellä eurolla. Myös joulunajan ja loma-aikojen kampanjat tekevät Eckerö Linestä edullisen ja hyvän vaihtoehdon. Tallinnan päässä laiva lipuu A-terminaaliin, josta on hieman pidempi kävelymatka keskustaan, mutta yhteydet ovat silti hyvät. Eckerö Linen laivoilla voi kuunnella live-musiikkia, napata syötävää kahviosta ja nauttia merellisestä tunnelmasta. Laivoissa on myös tax free -kauppa, johon pääsee tutustumaan lähes koko risteilyn ajan.

Muita vaihtoehtoja Tallinnan ja Helsingin väliselle matkalle on aiemmin ollut tarjolla nykyistä enemmän. Matkustajien mieleen on varmasti jäänyt parhaiten Linda Line, joka tarjosi kevytsiipialuksillaan erittäin nopeita matkoja Tallinnan ja Helsingin välillä. Linda Line kuitenkin lopetti toimintansa 2016, ja ei ole vielä selvää, jatkuuko liikennöinti enää entiseen tapaan. Linda Linellä oli aina säävaraus, ja myrskyssä tai muutoin hankalissa liikenneolosuhteissa laiva ei päässyt liikkeelle kevyen rakenteensa vuoksi. Muut risteilijät harvemmin joutuvat perumaan reittejään sään vuoksi, sillä ne ovat suuria ja vankkoja. Talvet Itämerellä eivät nykyään ole yhtä rankkoja kuin aikaisemmin, eikä meri enää jäädy helposti.

Parhaita aktiviteettejä risteilyillä

Ruokailu laivoilla on yksi monien suosikkiasioista risteilylle lähtiessä. Tämä juontaa juurensa siihen, että laivoilla panostetaan todella paljon ruokailuun ja erilaisia makuja miellyttävään tarjontaan. Myös erikoisruokavaliota noudattaville on nykyisin tarjolla paljon enemmän syötävää kuin aikaisemmin. Laivalla matkustettaessa kestosuosikki on seisova pöytä. Laivan buffetissa voi maistella paljon raikkaita merellisiä makuja, ja monien suosikkeja ovatkin ravut ja kalat sekä mädit. Lisäksi buffet tarjoaa mitä maukkaimpia lihoja ja leikkeleitä, salaatteja sekä sormiruokaa. Kaiken kruunaa runsas jälkiruokapöytä. Yleensä seisovan pöydän antimiin kuuluvat myös lukuisat hanajuomat ja viinit, joilla saa täyttää lasinsa aina, kun haluaa.

Lisäksi monilla laivoilla on eri teemalla varustettuja ravintoloita. Esimerkiksi Silja Europalla risteillessä voi vierailla italialaisessa ravintolassa, jonka viinit ja pihvit ovat omaa luokkaansa. Tallink Starilla puolestaan pääsee syömään hampurilaisia Burger King -ravintolassa. Jokaiselle löytyy siis jotakin sopivaa syötävää laivoilta. Juomatarjoilu on yksi laivojen parhaista markkinaraoista. On siis selvää, että erilaisiin drinkkeihin ja juomiin panostetaan laivoilla kovasti. Monet käyvät tutustumassa uutuuksiin myös tax free -kaupan puolella, ja nykyisin laivoilla onkin paljon henkilökuntaa, jotka maistattavat uusia alkoholijuomia ammattitaidolla ja tietämyksellä kaikille halukkaille. Henkilökunnan ansiosta myös lahjojen hankinta on helpompaa, sillä myyjät tuntevat valikoiman hyvin.

Tax free -kauppojen tuotteet ovat usein huomattavasti edullisempia tavallisiin liikkeisiin verrattuna. Jotkin tuotteet myydään jopa 30 prosenttia halvemmalla kuin maissa. Tämän lisäksi merkkituotteista voi usein löytää loistavia alennuksia. Monien tuotteiden valmistajat myös valmistavat erikoispakkauksia ja tavaroita nimenomaan tax free -kaupoissa myytäviksi, ja tästä johtuen monia laivoilla myytäviä tuotteita ei ole edes mahdollista löytää maista. Risteily on siis oiva mahdollisuus tutustua uusiin trendikkäisiin tuotteisiin ja maukkaisiin ruokiin. Laivat haluavat panostaa tax free -liikkeidensä tuotevalikoimaan ja henkilökuntansa ammattitaitoon, sillä kaikista suurin tulonlähde laivayhtiöille on ihmisten tekemät ostokset ja niistä saatavat tuotot.

Laivoilla järjestetään hurjan paljon ohjelmaa. Yleensä ohjelma vaihtelee risteilyn ajankohdan ja kohdeyleisön mukaisesti. Monet suomalaiset huippuartistit ovat tehneet lukuisia kiertueita laivoilla, ja tämä houkuttaa risteilijöitä mukaan seuraamaan suosikkiartistejaan. Perheen pienimmille järjestetään hauskoja kilpailuja, näytelmiä, kasvomaalausta ja musiikkiesityksiä. Illan tullessa lapsille tarkoitettu ohjelma vaihtuu aikuisempaan makuun sopiviin esityksiin, ja risteilijät rakastavat käydä tanssimassa bändin sointujen tahtiin. Rohkeimmat käyvät laulamassa karaokea laivan karaokeillassa ja voivat hyvällä tuurilla voittaa vaikka uuden risteilylahjakortin. Tämän lisäksi esimerkiksi Silja Europalla matkustaja voi nauttia oikean kasinon tunnelmasta pelipöytien ääressä. Jokaiselle matkustajalle tarjotaan siis mielenkiintoista tekemistä risteilyn aikana.

Mitä tulee muistaa Tallinnan risteilylle lähtiessä?

Kaikista tärkeintä on muistaa ottaa mukaansa passi ja matkustusasiakirjat. Nykyään monella laivayhtiöllä check-in hoituu helposti ja nopeasti sähköisesti noin vuorokautta ennen risteilyn alkua, tai sitten vastaavasti satamassa sähköisellä check-in -koneella. Tämä on yleensä paljon kätevämpi tapa hoitaa check-in kuin palvelutiskille jonottaminen. Passi tai henkilökortti toimivat matkustukseen sopivina henkilöasiakirjoina. Ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus matkustusta varten. Mikäli asiakas ei voi todentaa henkilöllisyyttään asianmukaisella tavalla, voivat viranomaiset antaa matkustajalle sakot satamassa, ja matkanteko keskeytyy. Myös matkustavilla eläimillä tulee olla eläinpassi ja rokotukset kunnossa. Koirien madottamien on pakollista Virosta Suomeen päin matkustettaessa.

On tärkeää huomioida seikka, josta harvemmin puhutaan: monesti paikallisilla tallinnalaisilla on hieman huono kuva suomalaisista turisteista. Tämä johtuu siitä, että monet suomalaiset tuppaavat unohtamaan tavalliset käytöstapansa lähtiessään risteilylle hurvittelemaan. Vaikka risteily onkin hyvä paikka rentoutua ja nauttia lomasta, kannattaa kuitenkin käyttäytyä kunnioittavasti niin risteilyn henkilökuntaa kuin paikallisia tallinnalaisiakin kohtaan.

Virhe, jonka monet suomalaiset tekevät Tallinnan keskustassa, on suomen kielen puhuminen kaikille paikallisille. Nyrkkisääntö Virossa on, että vanhemmat sukupolvet todennäköisesti ainakin ymmärtävät suomea ja jotkut puhuvatkin sitä hyvin. Usein hotelleissa pärjää suomen kielellä. Nuoriso ei kuitenkaan välttämättä osaa suomea, joten englannin kieli on parempi vaihtoehto.

Muistilista risteilylle:

 • Passi tai poliisiviranomaisen myöntämä henkilökortti
 • Sopivissa määrin käteistä rahaa ja pankkikortti
 • Eläinten matka-asiakaskirjat
 • Check-in hoituu helposti sähköisesti tai terminaalin automaateissa
 • Paikan päälle on hyvä saapua noin 45 minuuttia ennen laivan lähtöä, laivayhtiön ohjeiden mukaisesti

Usein näkee, että turistit kiiruhtavat satamaan jo useita tunteja ennen laivan lähtöä. Tämä ei välttämättä ole tarpeellista, ellei tarkoituksena ole tutustua tarkemmin sataman ympäristöön ja sen ostosmahdollisuuksiin. Jos check-in on tehty etukäteen ja matkustajalla on jo matkalippu, riittää, että satamaan saapuu noin 10 minuuttia ennen check-in -tiskien sulkeutumista. Tällä tavalla laivaan nousulle jää vielä aikaa noin puoli tuntia, mikä on enemmän kuin tarpeeksi. Jos laivaan noususta myöhästyy, sisälle ei enää pääse, vaikka matkalippu olisikin jo valmiina. Eri laivayhtiöillä on erilaisia ohjeita, joita kannattaa seurata. Autoilijoille on myös omat ohjeensa paikan päälle saapumisesta.

Kun pääsee Viron puolelle ja astuu satamaan, voi huomata, että vastassa on lukuisia keltaisia takseja ja paljon yksityisauton näköisiä autoja. Kaikki nämä ovat kuitenkin takseja. Keltaisen värisiin, helposti tunnistettaviin Tallink-takseihin voi astua ilman ennakkovarausta, mutta valitettavasti Tallink-taksit tunnetusti kiskovat turisteilta korkeampia hintoja. Hinta kannattaa ehdottomasti varmistaa ennen taksiin astumista. Tallinnassa toimivat myös paikallisten kehittämä Taxify-sovellus sekä Über. Taxifyn taksi tilataan kännykkäsovelluksella oikeaan paikkaan, ja hinta on ennalta määrätty. Kännykän sovelluksia käyttämällä säästää yleensä noin puolet hinnasta keltaisiin Tallink-takseihin verrattuna. Sekä Taxify että Über ovat Tallinnassa sallittuja, säänneltyjä ja lainmukaisia.

Laivayhtiöiden hyviä ja huonoja puolia

Mikä olisikaan tärkeämpää kuin asiakkaiden antama palaute? Palautteen avulla muidenkin asiakkaiden on helpompi löytää itselleen sopivin vaihtoehto, ja toisaalta tällä tavalla voi varautua mahdollisiin ongelmiin matkan aikana. Laivayhtiöt ottavat saamansa palautteen tosissaan ja yrittävät kehittyä, sillä niin hyvä kuin huonokin maine kiirii usein nopeasti. Se voi vaikuttaa asiakkaiden tekemiin päätökseen laivalle lähtemisestä ja yhtiön valitsemisesta. Koska Itämerellä on niin paljon kilpailua eri laivojen välillä, erilaiset kampanjat ja hyvä maine ovat entistä tärkeämmässä asemassa. Olemme keränneet ylös, mitä hyviä ja huonoja puolia eri laivayhtiöillä on, ja mitä tulisi ottaa huomioon sopivaa risteilyä valitessa.

Tallinkin laivoilla matkustamisessa on monia hyviä puolia. Nyt kun uusi hieno terminaali on avattu Helsingin Jätkäsaareen, on Tallinkin laivoilla matkustamisesta tullut huomattavasti miellyttävämpää, sillä putkissa kulkeminen laivaan mennessä ja sieltä lähtiessä on lyhentynyt. Aikaisemmin varsinkin Tallinnan päässä putket olivat hurjan pitkiä, ja niissä käveleminen vei jopa 15 minuuttia. Megastar on tällä hetkellä ehdottomasti Tallink-yhtiön lippulaiva, joka houkuttelee mukaan eniten yleisöä. Erityisen hyvä puoli on se, että kansipaikoilla oleskeleville matkustajille on varattu tarpeeksi tilaa ja istumapaikkoja, mikä monessa muussa laivassa on jäänyt huomioimatta. Suuri osa matkustajista ei nimittäin ota hyttiä kahden tunnin risteilyn ajaksi.

Tallinkia on joskus varjostanut maine siitä, ettei yhtiön henkilökunta olisi aivan yhtä ystävällistä kuin muilla laivoilla. Yhtiö on kuitenkin yrittänyt päästä eroon tästä ennakkoluulosta, ja se on tehnyt asian eteen paljon töitä. Eckerö Linen yksi valttikorteista on puolestaan se, että henkilökunta on hyvin ystävällistä ja laivojen hinnat ovat edulliset. Etenkin Eckerö Linen lukuisat kampanjat houkuttelevat kävijöitä vuosi toisensa jälkeen edullisilla hinnoilla. Hyvänä puolena on myös se, ettei satamassa tarvitse kulkea montaa kilometriä laivaan johtavissa putkissa. Huonona puolena Eckerö Linessa on kuitenkin matkan hitaus, sillä kilpailevat yhtiöt operoivat reitin puolisen tuntia nopeammin.

Viking Linen alukset eivät aivan yllä kilpailijoidensa tasolle, sillä matkustajien kommenttien mukaan laivat ovat ahtaan tuntuisia, ja kaikille matkustajille ei ole tarpeeksi tilaa istumiseen. Lisäksi laivan sisätiloissa on paljon hukkatilaa. Monessa paikassa, jossa voisi olla lisää istumapaikkoja, on tämä jätetty täysin huomiotta. Laivan wifi-yhteys on myös kilpailijoihinsa nähden heikolla tolalla ja etenkin niille, jotka käyttävät laivaa kulkuvälineenä työmatkallaan, tämä on osoittautunut ongelmalliseksi puutteeksi. Laivan henkilökunta ja matkojen edullisuus ovat kuitenkin yhtiön hyviä puolia. Reitin nopeus on kerännyt ehdottomasti eniten kiitosta matkustajien piirissä. Jokaisessa yhtiössä näyttäisi siis olevan omat hyvät ja huonot puolensa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan on helppoa ymmärtää, miksi Tallinna on monen suomalaisen rakas matkakohde. Suomalaisilla on pitkät perinteet Tallinnaan matkustamisesta, ja monet ovat nähneet Viron kehityksen Neuvostoliiton ajoista nykypäivään saakka. Tallinna on moderni kohde kulinaristeille ja shoppailusta nauttiville reissaajille. Risteilymatkustamisen helppous viehättää, ja joka vuosi valtava määrä erilaisia kävijöitä hyppää laivojen kyytiin.

Risteilyiltä ei ohjelmaa puutu, ja tästä on kiittäminen suomalaisia huippuartisteja ja nerokasta laivan henkilöstöä. Laivoilla on panostettu laadukkaaseen ruoka- ja juomatarjontaan erilaisten ravintoloiden muodossa. Monet rakastavat ostosten tekemistä tax free -kaupoissa, ja usein risteilyillä ollessaan ihmiset uskaltavat hemmotella itseään hieman enemmän kuin normaalisti. Hyppää laivan kyytiin ja lähde Tallinnaan. Mukavaa merimatkaa!