Suomen paras kylpylä

Kylpylät ovat suomalaisten mieleen

Saunalla on aina ollut suuri rooli suomalaisessa kulttuurissa, mutta kylpylätkin ovat valloittaneet suomalaisten sydämet -- jo melkein 200 vuoden ajan. Erityisesti talven pimeydessä ja kylmyydessä on mukava loiskahtaa trooppiselta tuntuvan kylpylän altaisiin, tai istua rentouttavissa hieronnoissa ja kauneushoidoissa. Kylpylöiden perinteisissä saunoissa, höyrysaunoissa ja infrapunasaunoissa istuskellessa voi tuntea miellyttävän lämmön tuoman rentoutuksen koko kehossa.

Kylpylässä voi hemmotella itseään, nauttia yhteisestä ajasta rakkaimman kanssa tai koko perheen kera. Pienikin hemmotteluhetki keskellä arkea piristää ja auttaa jaksamaan. Suomessa on monia kylpylöitä, joista suurin osa ovat löytyy suurista kaupungeista, kuten Helsingistä, Turusta, Kuopiosta ja Tampereelta.

Suomesta löytyy kymmeniä kylpylöitä

Nykyään ei tarvitse siis lähteä merta edemmäs kalaan, vaan parasta on tutustua oman kotimaan tarjontaan ja valita paras kymmenien vaihtoehtojen joukosta. Viime vuosien aikana Suomen tarjonta on kasvanut merkittävästi ja samalla monipuolistunut. Suurien kylpyläkeskusten vierellä pienten paikkakuntien idylliset kylpylät tarjoavat erinomaisen tilaisuuden rentoutumiseen ja eristäytymiseen kiireisestä kaupunkielämästä.

Budjetti ei välttämättä aina anna tilaa etelän lomaan, jolloin kylpylät ovat erinomainen ja edullinen vaihtoehto. Spa-hoitoloihin voi tehdä vain muutaman tunnin pyrähdyksiä tai vaikka parin päivän pituisia minilomia, eivätkä kylpylät ole pelkästään talven iloja, vaan auki ympäri vuoden. Kylpylät tarjoavat paljon mielekästä tekemistä etenkin perheen pienimmille, mutta vain aikuisten seurasta nauttivat löytävät kattavasta tarjonnasta myös itselleen sopivan rentoutumiskohteen.

Kylpylöitä kaikille

Kylpylöitä löytyy nykyisin ihan kaikkien mieleen. Me haluamme auttamaan sinua löytämään parhaan kylpylän juuri sinun tilanteeseesi. Tästä syystä alapuolelta löydät listan tämän hetken parhaista kylpylöistä. Lista on jaettu kolmeen eri kategoriaan. Ensimmäisenä esittemme sinulle erikoisimmat kylpylät, jotka sopivat erinomaisesti hieman erilaisen kylpyläloman viettoon upeissa puitteissa vaikka omaan rakkaan kanssa. Lisäksi esittelemme parhaat kylpylät lapsiperheille ja parhaat kylpylät aikuisille. Näistä löydät varmasti juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon seuraavalle kylpylälomalle.

Erikoisimmat kylpylät ympäri Suomea

Kylpylä voi houkutella asiakkaita myös olemalla hieman erilainen kuin muut. Erikoisuus voi johtua sijainnista, rakennuksesta, palveluista tai yleisestä teemasta.

 • Kasnäsin kylpylähotelli

Yksi erikoisimmista on Saaristomeren rannalla, Kemiönsaaressa sijaitseva Kasnäsin kylpylähotelli. Sen simpukanmuotoiset hotellirakennukset sijaitsevat kauniin saaren rantakalliolla, ja kaikista huoneista avautuu hieno merimaisema. Tasokkaan majoituksen ohella Kasnäsissä voi nauttia hyvästä ruoasta ja kylpyläpalveluista. Kylpylässä on 6 allasta: harjoitteluallas, lastenallas, poreallas, kaksi 25 metristä rataa kuntouimareille ja kylmäallas. Saunaosastolla valittavana on höyrysauna ja infrapunasauna. Kylpyläosastolta löytyy myös lepohuone, kuntosali ja solarium. Vierailijat pystyvät nauttimaan muun muassa hieronnoista, fysioterapiasta ja kampaamopalveluista.

Hotellin yhteydessä on Kasnäs Paviljong, joka tarjoaa buffet-ruokailua ja a la carte-annoksia, sekä tilauksesta ryhmäruokailuja. Kesäisin Kasnäsin kauniilla saaristoalueella voi grillata, harrastaa tennistä tai pelata minigolfia. Satamasta löytyy myös saaristolaistori, josta löytyy paikallisia käsitöitä ja elintarvikkeita. Kasnäsin saarelle pääsee helposti omalla veneellä tai autolla. Helsingistä sinne on matkaa noin kolme tuntia.

Tutustu ja varaa
 • Cirque de Saimaa

Saimaan rannalla Imatran lähellä sijaitseva Cirque de Saimaa on nimensä mukaisesti saanut inspiraationsa modernista sirkuksesta ja huvipuistosta. Erikoisen teemansa takia se on yksi Suomen mielenkiintoisimmista kylpylöistä. Vuonna 2014 avattu kylpyläosasto on osa Holiday Club Saimaan hotellia. Asiakkaille luvataankin kokonaisvaltaista elämystä, joka ei muistuta ollenkaan perinteisiä uima-allaskaakeleita ja viherkasveja. Allasalue mukailee joenuomaa, ja sen varrella on esimerkiksi hierontapisteitä, hyppyallas laitureineen ja monitoiminen peliallas. Altaiden keskellä on Suomen värikkäin vesidisko, jossa suihkulähde ja värivalot tanssivat musiikin tahdissa.

Vesiliukumäet tarjoavat paljon valinnanvaraa: kylpylävieras voi hurjastella kolmen radan Racer Slide -liukumäessä ajanottoineen ja renkaalla laskettavassa 113 metrisessä Magic Tube -putkiliukumäessä. Saunamaailmassa pääsee lämmittelemään mastersaunaan, suolasaunaan, mökkisaunaan ja höyrysaunaan. Löylyjen välillä voi viilentyä erikoissuihkuissa tai pienessä erikoisaltaassa. Aurinkoinen kattoterassi sisältää myös paljon toimintaa, kuten ulkoaltaan, kylpytynnyrin, hirsisaunan ja pallopelejä. Välillä voi käydä kaunistautumassa Gant-hotellin alakerrassa sijaitsevassa Harmony Spa -hoitolassa.

Tutustu ja varaa
 • Järvisydän

Suomen eriskummallisimmaksi kylpyläksi mainostettu Järvisydän on vierailun arvoinen paikka. Varkauden läheltä, Rantasalmelta löytyvä hyvinvointikeskus koostuu Elämyshotellista, Järvikylpylästä ja savolaisesta Saunamualimasta. Vierailijalle tarjotaan ainutlaatuinen suomalainen järvihyvinvointikokemus. Kylpylän kaikki rakennusmateriaalit ovat luonnonläheisiä: luonnonkiveä, Saimaan järvivettä ja yli 500 vuotta vanhoja uppotukkeja. Kylpylän lämmityksessä käytetään järvi- ja maalämpöä sekä aurinkoenergiaa. Kylpylässä on viisi sisäsaunaa: hammam, kivisauna, höyrysauna, infrapunasauna ja uppotukkisauna. Saunomisen ohella voi viilentyä kuudessa rentoutumisaltaassa: kiertovesialtaassa, porealtaassa, kylmävesialtaassa, lastenaltaassa ja kahdessa ulkoaltaassa.

Ulkoaltaissa on käytetty Saimaan järvivettä, ja niiden lämpötila on järviveden lämpöinen. Perheen pienimmille on oma seikkailualue, jossa on matalampi allas, pallojärvi, kiipeilyverkko ja pieni liukumäki. Rentoutumista tarjoavat monet luonnonläheiset kauneushoidot, kuten turve- ja kasvohoidot. Henkistä ja fyysistä rentoutumista voi etsiä ohjatuilta jooga- ja pilatestunneilta. Elämyshotellin kaikkien huoneiden seinät ovat luonnonkiveä, ja ravintola Piikatytössä tarjoillaan aitoa kestikievariruokaa. Järvisydämen alueen viereltä aukeaa järviaktiviteeteistään tunnettu Linnansaaren kansallispuisto.

Tutustu ja varaa
 • Viking Grace Spa

Erikoisista kylpylöistä puhuttaessa ei voida unohtaa suomalaisten rakastamia risteilyaluksia ja niiden kylpylöitä. Viking Grace on yksi uusimmista lisäyksistä suomalaiseen laivastoon. Laivan 11. kannella sijaitsevasta kylpylässä voi nauttia upeista Itämeren saaristomaisemista. Viking Grace Spa And Wellness -kylpylässä on kaksi suurta poreallasta, joista on suorat näkymät merelle. Tavallisen saunan lisäksi risteilyvieras pääsee nauttimaan erikoisemmasta yrttisaunasta tai varata omalle ryhmälleen ylellisen VIP-saunan. Erikoisuuksista puhuttaessa Viking Gracen kylpylästä löytyy lumiluola, jossa on kiva viilentyä saunomisen välillä. Lumiluolassa lämpötila on aina pakkasen puolella. Kylpylässä ei ole kuitenkaan erillistä lastenallasta, joten alle 15-vuotiaat pääsevät sinne ainoastaan vanhempien seurassa.

Ylellisen kokemuksen sinetöivät BABOR-kauneushoidot, joita tekevät laivan ammattitaitoiset kauneusalan ammattilaiset. Hoidot sisältävät useita kasvo-, jalka-, vartalo- ja käsihoitoja sekä hierontoja. Samalla vierailija saa opastusta päivittäiseen kosmetiikan käyttöön. Hoitojen ja saunomisen jälkeen voi istahtaa hetkeksi kylpyläosaston baariin ja nauttia terveellinen smoothie tai vaikka lasillinen samppanjaa.

Tutustu ja varaa

Kylpylät aikuiseen makuun

Vaikka perhelomat ja lasten kanssa vietetty aika ovat täynnä muistorikkaita hetkiä, on joskus mukavaa lähteä lomalle vain aikuisten kesken. Tällöin kuvioon astuvat aikuisille suunnatut kylpylät. Ei ole väliä, onko kyseessä romanttinen viikonloppu tai henkilökohtainen rentoutuspäivä, vaihtoehdoista löytyy jokaiselle sopiva ratkaisu. Pelkästään aikuisille tarkoitettuja kylpylöitä ei ole useita, mutta joissain kohteissa on vähemmän lapsiperheitä.

 • Päiväkummun kylpylähotelli

Yksi näistä on Päiväkummun kylpylähotelli Lohjanjärven rannalla. Vuonna 2016 täydellisen uudistuksen tehnyt elämyskylpylä on suunniteltu aikuiseen makuun, mutta siellä vierailee myös lapsiperheitä. Kylpylän remonttiin etsittiin inspiraatiota Sakari Topeliuksen kirjoittamasta Koivu ja tähti -sadusta. Tarinan tutut elementit esiintyvät Päiväkummun aistimaailmasta kuvina, tuoksuina, materiaaleina, väreinä ja ääninä. Kylpylässä on kaksi saunaa: 70-asteinen Koivu ja 80-asteinen Tähti. Lisäksi vierailijat voivat helliä itseään suola- ja höyrysaunoissa, elämyssuihkuissa, elämysaltaissa, kahluualtaassa, vesihieronta-altaissa ja ainutlaatuisessa äänialtaassa. Isosta altaasta löytyy myös kiipeilytelineet, eikä kuntouimareita ole unohdettu: heitä varten kylpylässä on oma allas.

Myöhempään aikuisikään kuuluu myös kuntoutus ja erilaiset terveyshoidot. Kuntoutuskeskukset tarjoavat laajasti ohjattua toimintaa, joista uiminen ja vesijumppaaminen ovat vain yksi osa. Kaikkialta Suomesta löytyy toinen toistaan hienompia terveyskylpylöitä, jonne voi lähteä yksin, pareittain tai ryhminä.

Tutustu ja varaa
 • Lempäälän Luontaiskylpylä

Perinteisiä vesihoitoja tarjoaa erityisesti Lempäälän Luontaiskylpylä. Melkein satavuotiaan kylpylän toiminnasta on vastannut 1981 lähtien sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Kirsti Uoti. Luontaiskylpylän terveyshoidot keskittyvät erilaisiin vaihtokylpyihin, sauna- ja höyryhoitoihin, valeluihin, käärehoitoihin ja kylmäpyyhehierontaan. Vesihoitojen tarkoitus on vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja hermostoon. Niiden avulla voidaan saada esimerkiksi rentouttava, rauhoittava, virkistävä tai kiihdyttävä vaikutus. Hoitoihin liittyy oleellisena osana myös lepääminen ja semivegetaristinen ruokavalio.

Kylpylässä voi hoitojen lisäksi juhlia erikoispäiviä tai lomailla täyshoidossa. Lempäälän Luontaiskylpylän historian kuuluisimpia vieraita ovat olleet Mika Waltari, Ture Bahne, Emmi Jurkka, Aaro Hellaakoski ja Ilmari Kianto

Muita terveyspalveluja tarjoavia kylpylöitä Suomessa ovat muun muassa:

Romanttisia pakomatkoja varten aikuisille sopivat erityisesti aikaisemminkin mainittu Koli Relax Spa, mutta myös Flamingo Spassa on aikuisille tarkoitettu kylpyläosasto. Aivan Helsingin vieressä, Vantaalla, sijaitseva Flamingo Spa koostuu kylpyläalueesta, lapsiperheiden suosimasta vesipuistosta, ravintolamaailmasta, sisäseikkailupuisto Naurusaaresta. Vieressä on iso kauppakeskus Jumbo, joten lomaan voi helposti yhdistää myös shoppailua. Sen yhteydessä on myös Break By Sokos Flamingo-hotelli, jossa voi yöpyä tunnelmallisesti esimerkiksi sviitissä.

Flamingo Span +18-alueella on porepetien rikastuttama mineraaliallas, lämminvesiallas, kuusi erilaista saunaa, lämmitetyt lepodivaanit, yli 30 yksilöllistä hoitoa, kaksi tunnelmallista lepo- ja palaveritilaa sekä A-oikeudet omaava Cafe Spa. Mineraalialtaan suolapitoisuus on 2,5 %, joten se hellii ihoa ja hengitysteitä. Samalla uimari voi nauttia vedenalaisesta musiikista. Monipuolinen saunavalikoima sisältää tervantuoksuisen perinnesaunan, höyrysaunoja, kristallisaunan, perinteisen suomalaisen saunan ja matalalämpöisen biosaunan. Saunoissa järjestetään myös saunajoogaa ja -pilatesta. Kylpyläkokemuksen voi täydentää kymmenillä erilaisilla Spa-kauneushoidoilla, hieronnoilla ja kampaajan palveluilla.

Tutustu ja varaa

Lapsiperheiden suosikit

Lapsiperheille kylpylät ja vesipuistot ovat ihanteellisia kohteita viettää sadepäivää tai kokonainen viikonloppu. Ympäri Suomea löytyy monia lapsiystävällisiä kylpylöitä, jotka varmasti tyydyttävät vaativankin taaperon vaatimukset. Vesiliu'ut, virrat ja kuumat lähteet tarjoavat jännittäviä hetkiä koko perheelle.

 • Caribian kylpylä

Turussa sijaitseva Caribian kylpylä on jo vuosikaudet ollut perheiden ykköspaikka. Se rakennettiin Holiday Club Caribian yhteyteen 1990-luvulla. Vain puolentoista kilometrin etäisyys Turun keskustasta on tehnyt siitä lapsiperheiden suosikkipaikan. Kylpylästä löytyy useita uima-altaita, kuten lämmin ulkoallas, kylmä avantoallas, lastenallas, nuorisoallas, kuntouimareiden allas ja kaksi poreallasta. Altaiden lisäksi kylpylässä on myös kolme vesiliukumäkeä: Musta aukko, Villijoki ja Rengasliukumäki, sekä kaksi saunaa -- puu- ja savusaunat.

Alueella on ravintolamaailma, joka palvelee iltaisin. Päivisin nälkäisiä palvelee Hesburger. Lisäksi merirosvolaiva Captain Hook toimii baarina, jossa voi käydä nauttimassa juomista koko päivän ajan. Lasten pärskiessä altaissa, vanhemmat voivat rentoutua erilaisissa kauneushoidoissa. Hotellissa on helppo yöpyä ja pidentää kylpylävierailua monen päivän mittaiseksi.

Tutustu ja varaa
 • Imatran kylpylän Taikametsä

Kylpylä Taikametsä Imatran kylpylässä tarjoaa myös toimintaa kaiken ikäisille. Ainutlaatuisten elämysten lisäksi Itä-Suomen monipuolisin spa-palvelutarjonta mahdollistaa huikeat puitteet kylpylä- ja aktiivilomalle. Taikametsässä on 16 allasta, joiden lämpötila vaihtelee +8 asteesta +38 asteeseen. Tilojen suunnittelussa ollaan vaalittu suomalaista luontoa ja erityisesti Saimaata. Luontoaiheisia videoita voi seurata esimerkiksi porealtaiden vierellä olevista ruuduilta.

Erikoisuuksina Taikametsästä löytyy myös vesiseiniä, sateiden silta, porepenkkejä, hierontapisteitä, vesiliukumäkiä ja allasbaari. Kylpylän tunnelma vaihtuu värien, äänien tai vaikkapa sumun avulla -- nautintoja kaikilla aisteilla. Lämpö, monipuoliset allastoiminnot, terapeuttinen vesi, puhuttelevat luonnonvoimat ja elämykselliset efektit piristävät ja rentouttavat.

Vierailijat voivat nauttia myös erilaisista kauneushoidoista, kuten turvesaunasta, kylvyistä, hieronnoista, kasvohoidoista tai vartalohoidoista. Niitä on saatavina paketteina tai yksittäisinä hoitoina. Taikametsän yhteydessä on hotelli, jonka vieraille sisäänpääsy kylpylään on ilmaista. Niin ikään kylpylästä voi varata usean päivän lomapaketin, joka sisältää hotelliyöpymisen, sisäänpääsyn ja kauneushoitoja.

Tutustu ja varaa
 • Ikaalisten kylpylä

Scandic Hotels -ketjuun kuuluva Scandic Ikaalisten kylpylä on historiallisesti yksi Suomen merkittävimmistä kylpylöistä. Se perustettiin jo vuonna 1884 Naantalin kylpylän innoittamana. Sen alkuperäinen nimi oli "Eräsen sauna", mutta nimi muuttui useaan otteeseen sen historian aikana, kunnes sitä alettiin kutsua vuonna 1927 Ikaalisten kylpyläksi. Tänä päivänä se on erittäin monipuolinen lomakeskus, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tampereelta.

Suuri trooppinen kylpyläosasto on saanut kehuja monilta lapsiperheiltä. Erilaisten altaiden, saunojen ja ohjatun toiminnan lisäksi kylpylä tarjoaa hemmotteluhoitoja. Lapset rakastavat erityisesti vastavirta-allasta, 58-metristä vauhtimäkeä ja lämmintä ulkoallasta, jossa on huikeita geysireitä. Jopa perheen pienimmät jäsenet on huomioitu omalla osastollaan. Uimisen ohella koko perhe voi nauttia yhteisestä ajasta kylpylän keilahallissa ja vanhemmat voivat kuntoilla kuntosalilla. Hotellin puolella on majoitusta myös suuremmille porukoille, ja sieltä löytyy useampi ravintola, kahvila ja baari. Hotellin alueelta löytyy lisäksi hiekkaranta, tenniskenttä, frisbeegolf- ja golfrata.

Tutustu ja varaa
 • Peurunka

Avaruusteemainen kylpylähotelli Peurunka sijaitsee Laukaassa. Se sisältää 10 erilaista allasta, jotka vastaavat jokaisen kävijän tarpeita. Vieraat pääsevät nauttimaan muun muassa porealtaista, hemmottelualtaasta, kylmäaltaasta, jokialtaasta ja perheen pienimmille tarkoitetusta Baby Bungee -altaasta. Välillä voi laskea mäkeä 130 metrin tai 40 metrin pituisista vesiliukumäistä. Kaikkein pienimmille hurjapäille on oma lasten liukumäki. Hieman isommat vesihirmut voivat kokeilla Wibit-vesikiipeilyrataa, josta riittää ajanvietettä useaksi tunniksi. Vesileikkien tauottua voi käydä lämmittelemässä yhdessä, tai miksei useammassa, kylpylän kolmesta saunasta: perinteisessä saunassa, infrapunasaunassa tai höyrysaunassa.

Nälän yllättäessä Allasbaarista löytyy pientä suolaista naposteltavaa ja erilaisia juomia. Day Spa Nautilus -kauneushoitolasta vanhemmat löytävät erilaisia hoitoja, kuten hierontoja, jalka- ja käsihoitoja, ehostusta, kauneushoitoja ja parturi-kampaamon palveluita. Niistä voidaan nauttia yksin tai ryhmässä, pakettihoitoina tai yksittäisinä hoitokertoina. Illan tullen koko perhe majoittuu kylpylän yhteydessä sijaitsevaan hotelliin tai loma-asuntoihin, ja nauttii illallisesta Peurungan ravintolamaailmassa.

Tutustu ja varaa

Historiallisesti merkittävät kylpylät

Suomen kylpyläkulttuurin juuret juontuvat 1800-luvulle, jolloin Euroopassa jo suositut kylpylähoidot saapuivat rikastuttamaan suomalaisten perinteistä saunakulttuuria. Eurooppalaisten tavoin Suomen ensimmäiset kylpylät perustettiin lähteiden viereen, sillä luonnonvesillä uskottiin olevan parantavia vaikutuksia. Kuuluisimpiin suomalaisiin kylpylöihin matkustettiin jopa Pietarista ja Moskovasta asti.

Ensimmäinen kylpylä avattiin Naantaliin vuonna 1863. Naantalin lisäksi Suomen johtavin kylpyläkaupunki 1800-luvulla oli Helsinki, mutta kylpyläkohteita löytyi myös Savonlinnasta, Heinolasta, Kuopiosta, Loviisasta ja Iisalmesta. Ne olivat tärkeä osa ylemmän yhteiskuntaluokan elämäntapaa ja niihin voitiin matkustaa virkistäytymistarkoituksissa jopa koko kesän ajaksi.

 • Hangon kylpylä

Hangon kylpylä, joka avattiin 1870-luvulla, oli ensimmäinen koko kansalle avoin kylpylä. Historian tunnetuimmat kylpylät rakennettiinkin ennen vuotta 1910. Alkuaikoina niiden tarkoitus oli kuntouttaa sairaita ja säilyttää terveys, sekä tarjota irtiottoja arjesta. Kylpylöissä seurattiin maailman uusimpia hoitokeinoja, joita oli esimerkiksi kylmät ja kuumat mineraalikylvyt ja erilaiset suihkut. Niiden tukena käytettiin ilma-, ranta-, aurinko- ja merikylpyjä, hierontoja ja ruokavalioita. Monet näistä ovat saatavilla edelleen tänä päivänä.

Tutustu ja varaa
 • Runnin kypylä

Suomen vanhin, yhtä mittaa toiminnassa ollut kylpylä on Runnin kylpylä Iisalmessa. Nykyiseltä nimeltään Spa Hotel Runni perustettiin Runnin ihmelähteen vierelle vuonna 1904. Ihmelähde löydettiin jo 1750-luvulla, ja sen rautapitoisen veden huomattiin edistävän terveyttä. Vesi sisältääkin runsaasti rautaa ja piihappoa, mutta myös 25 muuta mineraalia ja kivennäisainetta. Tänäkin päivänä perinteisiä ja luonnonläheisiä hoitomuotoja tarjoava Spa Hotel Runni on erittäin suuri kylpyläkeskus. Siellä on neljä allasta: iso allas, viileä allas, lastenallas ja pore-niskahieronta-allas. Saunavaihtoehtoina on perinteinen suomalainen sauna sekä infrapunasauna. Saunahetkiä voi rikastuttaa turvehoidoilla, suolahieronnalla ja lämpövenyttelyllä.

Laajasta palveluvalikoimasta löytyy myös erilaiset hieronnat, kosmetologin palvelut, suolahuone, kasvo- ja jalkahoidot, luonnonyrttikylvyt, fysioterapia, kuppaus, ja erikoisuutena hoitoja lapsille, kuten lyhytkestoisia käsi- ja jalkahoitoja. Runnin ympäristö tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet itsenäiseen tai ohjattuun ulkoiluun. Kylpylän vierellä toimii myös ravintola ja juhlaravintola erikoistilaisuuksia varten. Vieraat voivat majoittua joko Runnin kartanohotelliin ja kylpylähotelliin.

Kylpylähistorialtaan merkittävän Runnin ohella toisena historiallisesti tärkeänä rakennuksena pidetään Haikon kartanoa, jossa toimii tänä päivänä suosittu kartanohotelli, ravintola ja kylpylähotelli. Haikon kartanoalueen historia alkaa jo 1300-luvulta, jolloin Jöns Olavinpojan osti sen, ja Stenbockien suku omisti kartanon seuraavan neljänsadan vuoden ajan. Merkittävän historiansa aikana Haikon kartano on ollut koti kenraali Von Etterin suvulle ja venäläiselle suuriruhtinas Kiril Vladimirovitsille perheineen. Heille syntyi kartanossa poika, joka nimettiin Vladimiriksi -- hänestä tuli myöhemmin Romanov-suvun päämies.

Tunnettuja vieraita ovat olleet esimerkiksi taidemaalari Albert Edelfelt, joka historiankirjojen mukaan vietti elämänsä aikana jopa 24 kesää kartanon mailla maalaten saaristomaisemia. Kartanon omistavat tänä päivänä Satu ja Leo Vuoristo, jotka ostivat sen vuonna 1965. He avasivat Suomen ensimmäisen kartanohotellin vuonna 1966, ja kylpyläosasto avautui vuonna 1974. Kylpylähotelliin lisättiin kongressikeskus vuonna 1983, ja japanilaishenkinen Yorokobi-allasosasto vuonna 1999. Tänä päivänä juhla- ja kokoustilana käytettävä merenrantahuvila Villa Haikko valmistui vuonna 2008. Samana vuonna kylpylähotelli koki täysuudistuksen.

Tutustu ja varaa
 • Haikon kartano

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Haikon kartano on jatkanut uudistuksiaan ja muokannut toimintaansa vastaamaan modernin asiakaskunnan tarpeita. Vuonna 2013 avattiin täysin uudistetut, tyylikkäät aulat ja kartanon huonetilat, joissa panostettiin erityisesti ylellisyyteen. Vieraiden avuksi palkattiin hovimestareita, joiden tarkoitus oli tarjota ruhtinaallinen ja ylellinen palvelu kartanovieraille. Kylpylän hotellihuoneet kokivat toisen uudistuksen vuonna 2015, ja samalla sen tiloja modernisoitiin. Vuoden lopulla kylpylään avattiin Anti-Age Clinic, jossa tarjotaan esteettisiä hoitoja. Kylpylään lisätään vielä spa lounge ja uudistettu saunapolku.

Tänään Haikon kylpylässä on oleskeluallas, poreallas, kuumavesiallas, kylmäkaivo ja kaksi elämyssuihkua. Saunoja on yhteensä neljä: perinteinen sauna, infrapunasauna, höyrysauna ja aromisauna. Rantasaunat ja takkatuvat ovat varattavissa ryhmille tilauksesta. Vieraille tarjotaan mahdollisuus hemmotella kauneushoidoilla ja hieronnoilla, tai nauttia pariskunnille tarkoitetuista parihoidoista. Haikossa voi kokeilla myös huippukylmää, -120 asteista cryo-hoitoa, jonka luvataan piristävän. Kuntoilusta kiinnostuneille on tarjolla personal trainerin palvelut ja kuntosali. Haikon kartanon kokonaisvaltaista elämystä täydentää sen 14 hehtaarin kokoinen upea merenrantapuisto.

Tutustu ja varaa

Yhteenveto

Suomen historiassa sauna ja kylpylät ovat kulkeneet käsi kädessä jo melkein 200 vuotta. Kummallakin on tänä päivänä suuri merkitys rentouttavina, virkistävinä ja terveyttä edistävinä toimintoina. Suomessa on kymmeniä kylpylöitä, ja nykyisen hyvinvointitrendin takia niitä perustetaan koko ajan kasvavalla tahdilla. Kylpylöiden päätarkoitus on toimia viihdekeskuksina koko perheelle, vaikka ennen niitä pidettiin terveyttä edistävinä ja parantavina laitoksina. Suomen tunnetuimmat kylpylät ja vesipuistot sijaitsevat pääosin Etelä-Suomessa, mutta monet historialliset paikkakunnat, kuten Iisalmi, ovat edelleen merkittäviä kylpyläkohteita. Vanhin ja pisimpään toiminnassa oleva kylpylä on Iisalmen vieressä sijaitseva Runnin kylpylä. Se tarjoaa monia perinteisiä hoitomenetelmiä modernien mukavuuksien ja uusimpien hoitojen kanssa.

Lapsiperheet etsivät kuitenkin aivan erilaista kokemusta. Tällöin kylpylävierailun päätarkoitus on lasten viihtyminen, jolloin erilaiset altaat ja vesiliukumäet painavat vaa`assa enemmän. Lapsiperheiden suosikkeja ovat erityisesti Caribian kylpylä, Imatran kylpylä Taikametsä ja Ikaalisten kylpylä. Niistä löytyy vauhtia ja jännitystä, sekä rentouttavia hoitoja myös vanhemmille. Osa kylpylöistä on keskittynyt pelkästään aikuisiin, tarjoten romanttisen, levollisen ja rentouttavan ympäristön yksilöille, pariskunnille ja ryhmille.

Kylpylöillä on myös merkittävä asema kuntoutustoiminnassa erityisesti veteraanien ja senioreiden joukossa. Vesihoitojen ja vesiharjoittelun tiedetään parantavan lihaskuntoa ja täten helpottavan vaivoja. Suomen monipuolisesta tarjonnasta löytyy myös erikoisempia vaihtoehtoja, joiden teemana voi olla esimerkiksi sirkus, avaruus tai luonnonläheisyys. Kylpyläkulttuuri on tullut jäädäkseen, ja se kehittyy koko ajan maailman trendien ja uusimpien hoitojen mukana. Suomen monipuolinen kylpyläportfolio houkuttelee satoja tuhansia suomalaisia ja ulkomaalaisia turisteja joka vuosi. Löydä oma helmesi parhaimpien kylpylöiden joukosta ja lähde nauttimaan ainutlaatuisesta elämyksestä.

@ Copyright2022 https://www.suomimajoitus.fi