Vertaa ja varaa paras majoitus Keski-Suomi

Hotellit, mökit, huoneistohotellit, hostellit ja muu majoitus Keski-Suomi

Etsi sinulle sopivin majoitus

Keski-Suomi

Yhdellä haulla suosituimmat palvelut

Helppo ja nopea

Hae majoitus

Aloita majoituspaikan etsintä yläpuolelta

Vertailussa mukana


Mainos

Luo upea CV pohja osoitteessa Cvpohjat.fi >>> cvpohjat.fi


Tutustu tarkemmin seuraaviin kaupunkeihin kohteeessa Keski-Suomi

Lisätietoja paikasta Keski-Suomi

Keski-Suomi

Keski-Suomen elämyksiä

Keski-Suomen maakunta ei sijaitse kirjaimellisesti keskellä Suomea, vaan pikemminkin keskellä Suomen valtion eteläisempää osaa. Se on reilun 275 000 asukkaan maakunta, johon kuuluu 23 kuntaa, joista kuusi ovat kaupunkeja. Keski-Suomen maakuntakeskus ja kaupunkielämän ydin on kasvukeskus Jyväskylä, jossa lähes joka kolmas vastaantuleva on opiskelija joko yliopistolla, ammattikorkeakoulussa tai esimerkiksi Ilmasotakoulussa. Maakunnan pienemmistä taajamistakaan ei kuitenkaan menoa ja meininkiä puutu. Keski-Suomi on alueena pitkälti virallisesti suomenkielinen, vaikka toki aueella kuulee muitakin kieliä. Murteidensa puolesta Keski-Suomi lasketaan kuuluvan savolaismurteiden alueeseen.

Keski-Suomi on osa Järvi-Suomea, jota koristavat jääkauden muovaamat järvet ja lammet, harjut, rotkot ja hiidenkivet. Keski-Suomi tarjoaa huikeita maisemia sekä retkeilyyn ja ulkoiluun soveltuvia luontokohteita. Keski-Suomen kaupungeista suurin on Jyväskylä, jossa voi ihailla Alvar Aallon arkkitehtuuria ja nauttia vilkkaasta kaupunkikulttuurista tai vaikkapa opiskelijaelämästä. Keski-Suomen muut kunnat ovat tyypillisiä kesämökkikuntia, jotka vilkastuvat kesän tullen ja hiljenevät taas syksyllä mökkiläisten palatessa kaupunkiasumuksiinsa. Keski-Suomen kesä on tulvillaan festivaaleja ja muita kesätapahtumia. Keski-Suomessa on myös useita kiinnostavia museoita. Alueella on lisäksi rikas perinneruokakulttuuri.

Jyväskylä

Jyväskylä on Keski-Suomen suurin kaupunki ja yksi Suomen merkittävimmistä yliopistokaupungeista. Kauniit järvet ympäröivät Jyväskylää useasta suunnasta, ja kaupungin keskellä kohoaa korkea harju. Korkeakoulujensa ansiosta Jyväskylän väestö on nuorekasta ja iltaelämä vilkasta. Iltaelämä painottuu kaupungin keskustaan ja satamaan, jossa on kahviloita ja ravintolalaivoja. Jyväsjärveä ympäröi suosittu kevyen liikenteen väylä, jonka varrella on useita uimarantoja. Jyväskylän satama-alueen ympäristöä on uudistettu lähivuosina voimakkaasti, ja alueella on paljon kiinnostavaa uutta arkkitehtuuria. Jyväskylässä on erinomainen uimahallikylpylä, AaltoAlvari, joka soveltuu sekä kuntoliikuntaan että rentoutumiseen.

Arkkitehtuurista kiinnostuneille Jyväskylä tarjoaa useita maailmankuulun Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia, kuten Jyväskylän yliopiston päärakennus, Säynätsalon kunnantalo ja Muuramen kirkko. Jyväskylässä on myös Alvar Aalto -museo, joka on myös arkkitehdin omaa kynänjälkeä. Jyväskylässä on vilkas kulttuuritarjonta ja siellä järjestetään useita kulttuuritapahtumia, kuten Jyväskylän kesä ja Valonkaupunki sekä rock-festivaalit Rock in the City ja Suomi Pop Festival. Autourheilusta kiinnostuneille Jyväskylässä järjestetään joka kesä FIA:n MM-rallien osakilpailu, joka vetää paikalle satoja tuhansia katsojia. Rallitapahtumia järjestetään Jyväskylän kaupungin alueella ja sitä ympäröivissä maakunnissa.

Muut Keski-Suomen kaupungit ja taajamat

Muita Keski-Suomen kaupunkeja ovat Saarijärvi, Viitasaari, Keuruu, Äänekoski ja Jämsä. Myös ne tarjoavat matkailijalle kauniita järvimaisemia ja luontokohteita. Ne ovat Suomen mittakaavassa keskikokoisia kaupunkeja, joista on ponnahtanut kuitenkin monia tunnettuja suomalaisia, kuten esimerkiksi Viitasaarelta kansanedustaja Teuvo Hakkarainen. Äänekoski on teollisuuskaupunki, jonka Keitelejazz-festivaalit ovat tuoneet kaupunkiin maailmanluokan artisteja. Keuruu taas tunnetaan erityisesti helluntaiherätyksen suurimman tapahtuman Juhannuskonferenssin pitopaikkana. Jämsä yhdistetään usein sen kuuluisaan Himos-laskettelukeskukseen, jonka lähellä järjestetään myös paljon musiikkitapahtumia. Lumettomaan aikaan HimosJämsä tarjoaa paljon muita ulkoiluaktiviteetteja, kuten pyöräilyä ja retkeilyä.

Keski-Suomen kunnat ovat tyypillisesti mökkikuntia, jotka vilkastuvat kesäksi ja hiljenevät syksyn tullen. Esimerkiksi aktiivinen tanssilavakulttuuri on kuitenkin osassa maakuntaa voimissaan ympäri vuoden. Saarijärvellä sijaitsee muun muassa Kukonhiekan huvikeskus, jossa järjestetään kesäviikonloppuisin tansseja ja konsertteja. Viitasaarella järjestetään useita persoonallisia kesätapahtumia, kuten TraktoriJatzit ja Musiikin aika. Joutsassa järjestetään joka kesä maankuulu kesätapahtuma Joutsan joutopäivät, jossa viihde-esitysten lisäksi on paikallisperinteeseen liittyvää ohjelmaa. Useat keskisuomalaiset maakunnat järjestävät kesällä tietenkin myös omia markkinoitaan, joissa myydään kaikkea mahdollista käsityöläistuotteista paikallisiin herkkuihin tai järjestetään esimerkiksi viihde-esityksiä.

Nähtävää ja koettavaa Keski-Suomessa

Saarijärven Kolkanlahden kylässä on Kolkanlahden tila, jossa kansallisrunoilijamme J.L. Runeberg toimi aikanaan kotiopettajana. Tilan päärakennuksessa on nykyään Saarijärven museon Säätyläiskotimuseo. Saarijärvellä on myös Pyhä-Häkin kansallispuisto. Viitasaarella taas on Kärnän sähkölaitosmuseo. Keuruun lähistöllä Haapamäellä sijaitsee maailman suurin höyryveturipuisto. Keski-Suomen vanhat puukirkot ovat myös valtakunnallisestikin aivan erityislaatuisia. Niissä näkyy paikallinen taito käsitellä puuta taidokkaasti yhdistettynä idästä tuleviin vaikutteisiin ja koristeellisuuteen. Esimerkiksi mystisessä Pihlajaveden erämaakirkossa kannattaa poiketa, vaikkei kirkoista yleensä juuri välittäisikään. Petäjäveden vanha kirkko on vuonna 1879 valmistunut puukirkko ja yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista.

Erityisesti veteen liittyvistä aktiviteeteista pitäviä aikuisia ja lapsia hemmotellaan Keski-Suomessa luonnollisesti yllin kyllin. Automatkalla Keski-Suomessa pääsee pulahtamaan kesäisin veteen vähän väliä. Jo pelkästään Jyväskylässä on montakymmentä kaupungin yleistä uimarantaa, joiden varustelutaso vaihtelee. Yksi suosituimpia niistä on Tuomiojärven uimaranta. Monilla järvillä pääsee luonnollisesti myös liikkumaan vaikkapa kajakilla, sup-laudalla, veneellä, järviristeilyaluksella tai jopa saunalautalla. Vaikka suurin osa Keski-Suomen saunoista sijaitseekin yksityisten kotien ja kesämökkien yhteydessä, on Jyväskylässä myös vierailijoille julkisia saunoja, kuten esimerkiksi Mämminiemen tai Lehtisaaren saunat. Mämminiemessä voi varata myös perhesaunavuoron.

Suurta ja jännittävää tunnelmaa

Suurimpia Keski-Suomessa järjestettäviä tapahtumia ovat Suomen rallit eli Jyväskylässä ajettava rallin maailmansarjan osakilpailu. Se vetää Keski-Suomen kaupunkeihin ja sorateiden varteen yleensä yli 250 000 katsojaa jännittävästä kisatunnelmasta nauttimaan. Urheilutunnelmaa Keski-Suomessa luo myös Jyväskylän oma SM-liigajoukkue, JYP. Sen lähipeliareena tunnetaan nimellä Hippos. Muut Keski-Suomen suuret tapahtumat keskittyvät yleensä Himokselle, joka tunnetaan myös varsinaisena bilepaikkana. Esimerkiksi Himos Areenalla kajahtaa säännöllisesti valtakunnan suosituimpien artistien konsertteja. Keskikesän aikaan moni suuntaa sinne Suomen suosituimmille juhannusfestivaaleille, Himos Juhannukseen, joka tuo Jämsään noin 40 000 festarivierasta.

Liikkuminen ja majoittuminen

Majoituksen suhteen valinnanvaraa riittää Keski-Suomessa, joskin järvien läsnäolo toki tekee mökeistä lähes ilmeisemmän valinnan sinne suuntaavalle. Koska maatamme on kuitenkin siunattu jokamiehen oikeuksilla ja Keski-Suomea harvinaisen fantastisilla järvimaisemilla, voi patikointi ja telttailu olla myös houkutteleva vaihtoehto erähenkiselle retkeilijälle. Majoittua voi myös leirintäalueilla, kuten vaikkapa Hankasalmen Ruokoniemessä tai Camping Ruuhimäessä Toivakassa. Myös hotellivalikoima on Keski-Suomessa riittävää ainakin yliopisto- ja tutkimuskaupungissa Jyväskylässä sekä Himoksella. Kylpylähotelleista vaihtoehtoja ovat ainakin Jyväskylän Scandic Laajavuori sekä Peurunka, joka sijaitsee Jyväskylän kupeessa Laukaalla golfkenttien lähellä.

Keski-Suomi on unelmien mökkimiljöö

Juhannuksen tienoilla Keski-Suomeen suuntautuu maan eteläisimmistä osista sellainen autojen letka, että välillä alueen pienemmät tiet suorastaan ruuhkautuvat. Eikä ihme, sillä kukapa ei täällä haluaisi päästä viettämään mökkielämää. Jotkin uusimmat mökit sopivat myös ympärivuotiseen käyttöön, jolloin moni suuntaa sinne esimerkiksi myös joulun viettoon. Vaikka paljon mökeistä on perheiden omistuksessa ja käytössä, on niitä Keski-Suomessa kuitenkin tarjolla tarpeeksi myös matkailijoille vuokrattavaksi, erityisesti Jämsänjoen varrella Himoksen kupeessa. Nämä mökit ovat yleensä suurempia ja varustelutasoltaan korkeampia kuin muualta maakunnasta löytyvät niin sanotut mummonmökit tai maatilamajatalot.

Keski-Suomeen ovat rantautuneet myös monet erilaisen mökkeilyn ja muun vapaa-ajan asumisen trendit. Esimerkiksi Jyväskylässä on tätä nykyä tarjolla perinteisten ja modernien mökkien lisäksi asuntolaivoja, joita voi vuokrata käyttöönsä. Niillä pääsee seilaamaan halutessaan vaikka keskelle järveä. Lisäksi varsinkin Lapista tutut ylelliset iglut ovat koettavissa nyt myös Keski-Suomessa. Lomakeskus Revontuli nimittäin vuokraa näitä upeita pallomaisia lasimökkejä, joiden katon läpi voi katsella talvisin revontulia ja lumipeitteisiä puita. Revontulella on lisäksi tarjolla myös perinteisiä mökkejä heidän mökkikylässään sekä valoisaan vuodenaikaan myös romanttisia kesäaittoja.

Keski-Suomeen pääsee montaa kautta

Keski-Suomen sijainti on hyvin keskeinen, joten sinne pääsee kohtuullisessa ajassa julkisilla kulkuvälineillä, autoillen tai kesäaikaan vaikka veneellä. Pidempien matkojen päästä tulevat voivat myös lentää esimerkiksi Helsingistä ja Kajaanista Jyväskylään. Ekologisimmin Keski-Suomeen pääsee junalla. Matka Tampereelta Jyväskylään kestää VR:n InterCitylla vain 1,5 tuntia. Pienempiä rautatieasemia on Keski-Suomessa Jyväskylän lisäksi ainakin Jämsässä, Petäjävedellä, Keuruulla, Haapamäellä, Pihlajavedellä ja Hankasalmessa. Myös monet linja-autoyhtiöiden pikavuorot ja paikallisbussit liikkuvat alueella hyvin erityisesti kesäaikaan. Himokselle kulkee lisäksi suoria erityisbussikuljetuksia Vaasaa, Turkua ja Helsinkiä myöten.

@ Copyright2022 https://www.suomimajoitus.fi